Hírek >

Hír |

Varga László Edgár kötetbemutatója Pécsett
A PAB I. Nyelv- és Irodalomtudományok Szakbizottsága, Irodalomelméleti Munkabizottsága, Irodalomtörténeti Munkabizottsága valamint a Művészetek és Irodalom Háza (ZsÖK) szervezésében kerül sor, az irodalomtudomány műhelyei program keretében 2018. október 25-én (csütörtökön) 18 órakor, a Breuer Marcell teremben (Művészetek és Irodalom Háza) Varga László Edgár (költő, szerkesztő) bejárónőm: isten című kötetének bemutatójára. A szerzővel Kiss Georgina (irodalomtörténész) beszélget.

 

Varga László Edgár Margittán született 1985-ben. Székelyhídon nőtt fel, majd biológia szakos egyetemi diplomát szerzett Kolozsváron, ahol jelenleg is él. Tanulmányai befejeztével kilenc évig volt a Krónika munkatársa, előbb tördelőszerkesztőként, majd a kultúra rovat szerkesztőjeként dolgozott, utána a Látó szépirodalmi folyóirat szerkesztője. Első kötete a Cseréptavasz 2014-ben jelent meg, és az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány debütdíját, valamint a Méhes György-debütdíjat nyerte el. Második verseskötetével, a bejárónőm: istennel 2017-ben jelentkezett. Ez utóbbi könyvét a Thoreau unokaöccse (Nepotu’ lui Thoreau) román irodalmi kör versdíjával, valamint Csiki László-díjjal jutalmazták.
 

„A lírai én az irónia eszközével töri át az üvegfalat isteni és emberi szféra között, a nevetés olvasztja le a szent mázat, amely alól a sajátos teremtő megmutatkozhat, aki nevet, nemet, foglalkozást, lakhelyet, adósságot, nagy adag halandóságot és humorérzéket is kap hitelre.” (Szilágyi Szilvia)