A göttingeni városíró – A Kemény Zsigmond-díj átadásáról
A Helikon irodalmi folyóirat idén is kiosztotta Kemény Zsigmond-díját, melynek ünnepélyes átadására 2018. november 26-án, hétfőn 18:00 órától került sor, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusán. A díjat idén a sokoldalú Láng Orsolya író, költő kapta.

 
 

 
A díjátadót az est házigazdája, Karácsonyi Zsolt rövid köszöntéssel nyitotta meg. Ezt követően elhangzott László Noémi szellemes laudációja, ami utalt A Négyszögletű Kerek Erdőre. A laudáció után Karácsonyi Zsolt átadta a díjat Láng Orsolyának. Ezután kezdetét vette a beszélgetés a díjazottal, melyet Horváth Benji moderált.

 
 

 
A beszélgetésből kiderült, hogy Láng Orsolya alkotói bátorsága, sokszínűsége egyrészt az egysíkúság ellen van, másrészt pedig a világ megragadhatóságának sokféleségét tükrözi. Nem tudja magát elképzelni más területen, már gyerekkorában is a művészetek felé hajlott. A líra és a próza műfajában alkotásról Láng elmondta, hogy egyik sem volt célja, ez szerinte csupán az elnevezésen múlik és nem akar „bevonalasodni” bármelyik irányba is. Horváth ezután Láng Orsolya göttingeni tartózkodásáról szóló naplóbejegyzéseire irányította a beszélgetést. Láng Orsolya tavaly novemberben „városíróként” működött, ami abból állt, hogy különböző kulturális programokon vett részt és egy blogos felületen megosztotta tapasztalatait, benyomásait németül. Miután hazajött Egyed Emese tanácsára lefordította és kibővítette ezeket a bejegyzéseket, majd egy többrészes sorozatként publikálta a Helikonnál. A beszélgetés során kitértek Láng Orsolya jövőbeli terveire, aminek középpontjában legújabb szenvedélye, az animációs filmek készítése áll. Szeretne visszamenni Budapestre és tovább alkotni, kísérletezni.

 
 

 
Horváth Benji utolsó témaként az irodalmi kánon kérdéskörét vetette fel, amiről Láng Orsolya kedvező véleménnyel van. Nem kritizálja az aktuális magyar irodalom oktatást sem, csupán több kortársat javasol, de abban sem biztos, mivel nem szakmabeli. A beszélgetés során Láng Orsolya többször felolvasott, újabb és régebbi műveiből egyaránt, az estet egy publikálatlan versével zárta.