A harmadik hajó




Fekete Vince fedélzeti tiszt irányításával december 7-én a Bulgakovban folytatódott a Kolozsvári Kikötő irodalmi eseménysorozata. A költő-szerkesztő arra kérte a meghívottakat, hogy maguk mutatkozzanak be: Lukács Flórának még nincs kötete, de verseket ír, esztétikát tanul az ELTE-n és Budapestről jött, Lőrincz P. Gabriella a Magyar Művelődési Intézet munkatársa Beregszászban, három kötet szerzője. Szőllőssy Balázs szintén Pestről jött, de elmondása szerint a Google mindent tud róla, ezért rákereshetünk. Kali Ágnes sepsiszentgyörgyi, de Kolozsváron él és ír verseket, valamint lehet róla tudni, hogy Farkas Árpád költő unokája – ez sokszor zavarba hozza, mert nem tudja eldönteni, jó-e az, hogy ő egy ilyen unoka. Nagy Kata is pesti, tíz év verseit tartalmazó, Inkognitóablak című kötet szerzője és egy Bori nevű kislány anyukája. R. Nagy Krisztián szlovákiai, de Pesten él, a kötete előkészületben és ezen az estén ő hozott egyedül prózát. Németh Bálint kakukktojás-szerző: elméleti közgazdaságtant tanul, viszont Kiküszöbölés című verseskötete két évvel ezelőtt jelent meg.
 
 
harmadik3
 
Fekete Vince nem kerülget, a szerzőcsoportnak szegezi a kérdést: kik a példaképeik, etalonjaik, hatásaik – főleg kortárs színtéren.  Színes válaszok születnek, viszont sokan elmondják, hogy nem tudnak példaképet kiemelni, valamint a verset sem mindig más költészete inspirálja. Elhangzik Kemény István és Marno János neve, de Csajka Gábor Cyprian kétkötetes szerző (egyik ráadásul posztumusz) is felbukkan, akit eleinte félreértettek és a dilettantizmussal hozták kapcsolatba (akárcsak a korai Borbély Szilárdot). Kortársak közül a beszélgetés jelenlevői közül is kikerül egypár (pl. Horváth Benji, Korpa Tamás, Nagy Hajnal Csilla, André Ferenc), de Szőllőssy Balázs ezek mellett Málik Rolandot és egy macedón költőt is említ. Nagy Kata Szőcs Petrát, Petr Hruška cseh költőt és Gál Ferencet emeli ki. Kali Ágnes rövid ideig intenzíven beleszeret valamibe – váltogatja rajongásait – de Hervay Gizella és Esterházy Péter az etalon. Lőrincz P. Gabriella Oláh Andrást és Kürti Lászlót, Karácsonyi Zsoltot említi, Lukács Flóra Nádas Pétert és Sirokai Mátyást.
 
 
harmadik2
 
Nehéz-e a mai fiatal szerzőknek elindulniuk?  – veti föl a kérdést Fekete Vince. A válaszok igen is meg nem is, de tény, hogy nagyon sokan írnak ma magyar nyelvterületen és nagyon kevesen olvasnak: gyakorlatilag a szerzők egymást olvassák. Nagy Kata magyartanárként dolgozik, elsőkézből tapasztalja a gyerekek olvasási szokásait és elég lehangoló véleménye van az irodalom (főleg a kortárs) elterjedéséről ezekben a körökben.  Az lenne a tét, hogy a gyermekeinket értő olvasóvá neveljük és ne száraz, hozzájuk fényévekre álló könyveket nyomjunk le a torkukon.
 
 
hgala
 
A beszélgetést követően az E-MIL gálaestje következett Marosán Csaba színművész versmondó-zenés előadásával, majd Karácsonyi Zsolt belejelentette, hogy az idei Méhes György-díjat debüt kategóriában Tamás Kincső, a nagydíjat pedig Szálinger Balázs nyerte el.

 
 
 

A képeket Szentes Zágon készítette.