Hírek >

Hír |

A hét szerzője: Király László
Az Erdélyi Magyar Írók Ligája folytatja A hét szerzője című sorozatát, amelynek soron következő meghívottja Király László író, költő, műfordító. A hét szerzőjével Karácsonyi Zsolt költő, a Helikon főszerkesztője és az E-MIL elnöke beszélget. Beszélgetésüket két részben, március 17-én és 18-án délután hét órától közvetítjük az E-MIL Facebook- és YouTube-oldalán.

 

Király László (Sóvárad, 1943) József Attila-, Arany János és Magyarország Babérkoszorúja díjas költő, író, műfordító. 1968 karácsonyától az Utunk szerkesztője, majd a rendszerváltást követően a Helikon egyik alapító tagja Szilágyi István mellett. Munkásságát többször díjazta a Romániai Írók Szövetsége, a Román Akadémia, valamint számos erdélyi és magyarországi folyóirat (Látó, Székelyföld, Szépirodalmi Figyelő). 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével, 2016-ban Magyarország Babérkoszorújával tüntették ki. Több mint harminc önálló kötet szerzője, többek közt Ion Vinea, Geo Bogza és Lucian Blaga fordítója. Legutóbbi kötete: Napraforgó. Műfordítások (Kriterion, Kolozsvár, 2020)

 

Korábban Egyed Emese, Szántai János, Lövétei Lázár László, Molnár Vilmos, Serestély Zalán, Szakács István Péter, Balázs K. Attila, László Noémi, Karácsonyi Zsolt, Papp Attila Zsolt, Borsodi L. László, Benő Attila, Cseh Katalin, Vermesser Levente, Horváth Benji, Varga László Edgár és Tamás Kincső voltak az online sorozat vendégei. Beszélgetésük visszanézhető az E-MIL YouTube-csatornáján, illetve Facebook-oldalán A hét szerzője című lejátszási listában.

 

Az eseménysorozat grafikai arculatát Tibád Eszter és az IDEA Plus műhely készítették, a felvételek és az utómunkálatok a kolozsvári Video Pontes stúdióban valósultak meg. A sorozatot a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. Az esemény társszervezője a Kolozsvári Állami Magyar Színház.