A JAK-tábor IV. napjáról
A JAK-tábor negyedik napja sem szűkölködött irodalmi rendezvényekben. A beszélgetések színhelye áttevődött a szigligeti alkotóház könyvtárába, ami egy teljesen más hangulatot kölcsönzött. Deres Kornélia Képkalapács, Fekete I. Alfonz A mosolygó zsonglőr, Molnár T. Eszter A számozottak és Tolvaj Zoltán Fantomiker című JAK-füzetek bemutatója következett, Borsik Miklós és Balajthy Ágnes szerkesztők moderálásával. Mivel a könyvek műfajilag nagyon eltérnek egymástól, így minden szerzőnek egyéni kérdéssort kellett megválaszolnia. Rövid helycsere után Csutak Gabi került a szerzők helyére, ahol Csendélet sárkánnyal című, frissen megjelent prózakötetének első bemutatójára került sor. Olyan ez a sárkány, mely lehetne akár mesebeli is, ugyanakkor valami olyan homályos félelmet is jelent a szerző műveiben, mely ott lappang bármely sarokban. Ez a sárkány az idilli gyerekkor kellékei mellett folyamatosan jelenlevő szorongás. Bár a kötet gyakran utal a rendszerváltás időszakára, a szerző elmondása szerint a mű nem akar reális történelmi világot lefesteni, inkább szubjektív nézőpontból alkot meg egy szürreális világot.
 
 


 

Bár a könyvtári szobában lassan befülledt a levegő, mégis telve maradt a terem Krasznahorkai László estjén, melyet Szegő János vezetett. Hosszú anekdotákat hallhatunk arról, hogy milyen kalandok várják az embert, ha véletlenül úgy döntene, nekivág a világnak, vagy akár csak Amerikának. A szerző elmesélte, hogyan került szorosabb kapcsolatba Herman Melville életművével és járta végig azokat az útvonalakat, melyeket Melville is megtett. Ezen a napon a bálna már valóban motívummá vált.
 
 


 

A vacsora után Jónás Vera akusztikus koncertje következett, amit Garaczi László estje követett. Már érződött az egész hetes fáradtság mindenkin, Gaborják Ádám egy cselhez folyamodott, hogy begyűjtse a közönséget: futball tudósítást kezdett el felolvasni. A trükk bevált, így a megtelt teremben emlékeztünk meg egy pillanatra Makk Károlyról, ezt követően kezdetét vette a beszélgetés. Garaczi László eddig elég termékeny életművét próbálta meg körüljárni, a szerző megjegyezte erre: a kritika azt szereti, ha az ember hasonló dolgokat ír és fejlődik, ezért sem tudnak mit kezdeni vele, mert ő mindig próbál valami mást alkotni. Kiderült még az is, hogy fölöslegesnek tartja az önéletrajziság felől nézni a műveket, hiszen annak ellenére, hogy használja az önéletírás eszközeit, de egy alter ego emlékeivel dolgozik.
 
 


 

Szeptember 1-én, pénteken megtartották a szokásos közgyűlést, ám idén elnökválasztásra is sor került, ahol Nagy Katát választották meg a JAK új elnökének. Ezt követően Solitude ösztöndíj nyertesének nevét is megtudhattuk, Tóth Kinga videóüzenetben árulta el, hogy idén Lesi Zoltán a kitüntetett. A leköszönő elnök beszéde után felolvasták a titkos naplókat, melyeket André Ferenc és Kalapos Éva írtak ebben az évben.

 
 

 

A képeket Bach Máté készítette. További fotók itt érhetők el.