A két dudás – Jónás Tamás és Kürti László kolozsvári estjéről
Április 3-án délután 6-tól a Bretter György Irodalmi Kör különkiadásán kettős, rendhagyó könyvbemutatón vehettünk részt. Jónás Tamás Törzs és Kürti László A csalásról című köteteiket mutatták be – az André Ferenc nyitotta beszélgetés úgy zajlott, hogy a két szerző egymást kérdezte, értelmezte.
 
 

 
Láthatóan barátság fűzte össze őket, a felolvasások közben ki is derült, hogy aprólékosan ismerik egymás szövegeit. A bemutató rendhagyósága abban nyilvánult meg, hogy nem külső moderátor kérdései alapján kaphattunk képet a két könyvről, hanem egy sajátos, belső perspektívából. Ezt a két szerző „pingpongozásnak” nevezte végig: abból állt, hogy verseiket felváltva olvasták fel, mintegy egymásra íródott értelmüket passzolgatva.
 
 

 
Jónás Tamás azt emelte ki Kürti költészete kapcsán, hogy ez a kötet olyasmiről beszél, amiről nehezen lehet. A csalás ebben a kontextusban mindenki mindekori csalása. Ha a kötet Az árulásról címet viselné, valószínűleg nem lenne benne megbocsátás és hűség, mivel az árulásból már nem lehet visszajönni, a csalásból még talán. Kürti elmondta azt is, hogy szövegeinek kontextusát jelentősen befolyásolja a kisvárosi lét, ahol mindent tudnak mindenkiről. Ahhoz, hogy családjának hiteles legyen ez a kötet, rá kéne írja, hogy „ez csak duma”.
 
 

 
Kürti szerint Jónás szövegei sokak által szerethetőek, a szerző korábbi verseivel még udvarolni is látott embereket a buszon. Ez a kötet azonban egyáltalán nem alkalmas ilyesmire. Arra viszont kiváló, hogy megtanuljunk „egymásnak beszélni egymásról” – a költő szerinte segít a működtetett érzékenységével helyzetbe hozni, elmondani dolgokat mindenki számára.
 
A két szerző váltogató olvasási stratégiája érdekes, sűrű hangulatot teremtett, bár egy idő után kevésbé volt követhető, hiszen a mélyen vallomásos alanyi, élethelyzetekre szigorúan reflektáló líra nem könnyen befogadható első hallásra.
 
 
 
Jónás Tamás: Törzs, Magvető, Időmérték sorozat, 2016.

Kürti László: A csalásról, Kalligram, 2017.