Hírek >

Hír |

A Kolozsvár Társaság márciusi eseményei
A Kolozsvár Társaság a jövő héten két rendezvénnyel is tiszteleg a márciusi forradalom emléke előtt, ezeket ajánljuk szíves figyelmükbe:

 

Március 9, kedd, 18 óra: Salamon János, Bem tábornok prímása (online-vetítés)

 

A film premierként kerül fel a Kolozsvár Társaság YouTube-csatornájára és a KT Kolozsvár kincsteremtő polgárai sorozat keretén belül 2019. március 26-án rendezett vetítettképes, zenés előadásról készült felvételt tartalmazza. Az előadó Nagy Béla, helytörténész Salamon Jánosról, Bem József tábornok prímásáról tartott előadása után meghívottjai Ágoston István (hegedű) és Ungár Klára (brácsa) ’48-as dalokat játszottak.  Az előadásról készült filmet Essig József készítette.

 

 

 

  1. március 13, szombat, 15 órakor (Zoom-felületen)

„MEGÉLTÉK, HARCOLTAK, TÚLÉLTÉK”. 1848-ről 2021-ben.

Történelmi online-verseny

 

Résztvevők: Kolozs megyei magyar iskolák 12-19 éves diákjai

 

A verseny részletes leírása: 2021-ben az 1848-ra való emlékezést a jelenlegi járványügyi helyzet nagymértékben átrajzolja. Ennek ellenére a Buza László Egyesület, a Kincses Kolozsvár Egyesület és a Kolozsvár Társaság Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának támogatásával egy rendhagyó versenyt rendez Kolozs megyei magyar iskolásoknak, akikkel együtt 1848  azon  történelmi  személyiségeire emlékezünk, akik valamilyen módon kapcsolódtak Erdélyhez, illetve Kolozsvárhoz és túlélték a forradalmat és szabadságharcot. A verseny két részből áll, az elsőben a résztvevők egy olyan saját maguk által készített animációt (kisfilm, rövid színdarab) mutatnak be, amelyben egy olyan személyiséget vagy helyszínt ismertetnek, amely kötődik 1848-hoz, illetve az ezutáni időszakhoz Erdélyben. Az animáció időtartama 5- 10 perc, ezt a vetítés után a háromtagú zsüri pontozza.

 

A második rész egy kvíz lesz, amelyben olyan kérdésekre kell majd válaszolni, amelyek a következő erdélyi 1848-as személyiségekre vonatkoznak: Gyulai Pál, Jakab Elek, Kőváry László, Leőwey Klára, Lebstück Mária, John Paget, Teleki Blanka és Wesselényi Polixéna (a könyvészeti hivatkozásokat a bejelentkezés után megadott e-mail címre küldjük el).

 

A versenyre 2-4 tagból álló csoportok jelentkezését várjuk a következő e-mail címre: kolozsvartarsasag@gmail.com. További információk elérhetőek a KT ügyvezető igazgatójánál, Veress Enikőnél a következő mobiltelefonszámon: 0744170740. Jelentkezni a következő linkre kattintva lehet:  https://drive.google.com/drive/u/1/my-drive.