Hírek >

Hír |

A Kolozsvár Társaság online vetítései
A Kolozsvár Társaság ezen a héten is folytatja online-vetítéseit.

 

Ezen a héten kivételesen péntekenáprilis 17-én, 18 órakor kerül sor a vetítésre és továbbra is a Kolozsvár Társaság eseményei Facebook-oldalon nézhetik meg az általunk ajánlott filmet.

 

Erre a hétre egy díjazott potréfilmet ajánlunk szíves figyelmükbe, amely a losonci báró Bánffy Istvánt (Kolozsvár, 1919. április 3. – Kolozsvár, 2006. január 5.) mutatja be.

 

A Bűnöm származásom c. portréfilm Ludvig Daniella és Essig József szerzőpáros alkotása. A dokumentumfilm az 1995-ös lakitelki térségi televíziók fesztiválján elnyerte a portré kategória első díját, rendezője, Ludvig Daniella pedig a legjobb riporternek járó különdíjat. Az alkotás a kor kezdetleges technikájával SVHS rendszerben, egy napos forgatással készült. A minőségi hiányosságok ellenére a film dokumentumértékű: bemutatja az akkor Bánffyiak seniorjának számító kolozsvári hadirokkant nyugdíjas, volt politikai fogoly báró Bánffy István életútját, aki azokban az években szerezte vissza a lepusztult gerendi kastélyát. A kastély sorsa Bánffy István halála után sem rendeződött, a báró unokaöccse, dr. Fornet Béla és egy osztrák állampolgár által létrehozott Bánffy kastély egyesület pereskedik érte (ha sikerül nézzetek utána, hol tart a per).

 

 

A film rendezője, riportere és szerkesztője: Ludvig Daniella.

 

Operatőr és vágó: Essig József.

 

 

Azoknak, akik valamilyen okból kifolyólag nem vehettek részt az online-vetítésen, pénteken este megkapják azt a linket, amelyre rákattintva megnézhetik a Bűnöm származásom c. dokumentumfilmet.