A nagymamáknak van nyelvük értekezni a mesevilággal
Hová tűnik a gyermekkori varázs felnőttkorban? Mennyiben lehet megtartani vagy visszaszerezni? Szabó Róbert Csaba meséjében Vajon nagyi kalandos életét követve fedezhetjük fel, hogy a csodák Kolozsvár minden kis zegzugában jelen vannak. A Vajon nagyi és a száguldó város című meséskötet bemutatójára szombaton délelőtt került sor, a 10. Kolozsvári Könyvhét keretein belül. A szerzővel, Szabó Róbert Csabával és az illusztrátorral, Orosz Annabellával Ágoston Szász Katalin beszélgetett.

 

Kolozsvár sokak számára központ, olyan helyszín, amin keresztül halad az ember élete – jegyezte meg Szabó Róbert Csaba. Orosz Annabella hozzátette, számára is meghatározó tényező a „száguldó város”, ő egyetemi éveit töltötte itt. A meséskötet eseményeinek helyszíne tehát Kolozsvár, a szövegben felbukkanó terek valóságosak, egészen pontosan beazonosíthatók.

 

 

Fotó: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét / Facebook

 

A kötet fikció és valóság metszéspontján született, Orosz Annabella elmesélte, izgalmas munka volt konkrét, felismerhető helyszíneken elrejteni a fantáziát megmozgató fikciót, a varázslatot. Számára a legnagyobb kihívás abban rejlett, hogy a szerző mesevilágában létrejövő fantasztikumot tetten érje rajzaiban, úgy, hogy közben ne tompítsa azt. A varázslat képviselője a mesében Vajon nagyi – de miért pont ő? A szerző szerint a nagymamák közel vannak a titkok tudásához, a rejtélyek kulcsához, van nyelvük értekezni a mesevilággal. Emellett Vajon nagyi egy olyan karakter, akin keresztül több társadalmi probléma, történelmi esemény kibontakozására is lehetőség volt. A szerző hisz abban, hogy a gyerekeknek mesélnünk kell a minket körülvevő világról, ahhoz, hogy tudatos felnőttek váljanak belőlük.

 

A jelenlévőkkel megosztotta, legújabb kötetében minden bizonnyal Vajon nagyi fiatal korát követhetjük majd végig, a ’89 előtti Kolozsváron. Úgy véli, mindenképpen szükség lenne egy olyan gyerekkönyvre, amely ezt az időszakot ismerteti meg a gyerekkel.