A szilágybagosi Látó-táborról
Ha már nyárról beszélünk, tudjuk, hogy tele van lehetőségekkel. Egyre nagyobb a fesztiválkínálat, azonban az irodalmi táborokból sincsen hiány. Idén egy új tábor is felkerült a térképre: a Látó szépirodalmi folyóirat szerkesztői Szilágybagoson, augusztus 10-13 között megszervezték első irodalmi táborukat. Itt főként olyan személyek vettek részt, akik az elmúlt években a folyóirat “látókörébe” kerültek, viszont nem zárkózott el semmilyen érdeklődő elől. Egy kimondottan barátságos, családias társaság verődött össze, akikkel a meleg nap elől az árnyékba húzódva beszélgettünk. Az első nap az ismerkedős körök mellett a bagosi polgármesterasszony fűzött pár szót a táborozókhoz, majd André Ferenc és Szabó Róbert Csaba olvasott fel röviden.

 
 

 
A következő napon Láng Zsolt vezetésével az írói szerepekről volt szó, a centrum és periféria viszonyáról, majd Tamás Dénes az írói trendekről beszélt bővebben. Ha valaki azt hinné, hogy megtaláltuk a tökéletes mű receptjét, akkor az csalódni fog, mert a beszélgetés végkövetkeztetése az volt, hogy bárki írhat nagy művet, hiszen nincsenek pontosan meghatározott képletek. Azt azért mégis sikerült nagy vonalakban körvonalazni, hogy azok a jó könyvek, amelyeken az olvasó sírni és nevetni tud, pontosan ebben a sorrendben. A vitaindítók után Szöllősi Mátyás Budapest katalógus című könyvét mutatták be, majd Vida Gáborral frissen megjelent Egy dadogás története című könyve kapcsán beszélgetett Márton Evelin. Az egyik legtartalmasabb könyvbemutató volt ez, melyen valaha részt vettem, nem csak személyes tapasztalatairól mesélt a szerző, de a kelet-európai mentalitás problematikáiról és eredetéről szóló elméletét is taglalta. Ha már adott volt, kipróbáltuk a bagosi strandot, ahol a szórakozás mellett sem hanyagoltuk az irodalmat, hiszen Nagy Hajnal Csilla, Puskás Dani, Sárkány Tímea és én olvastunk fel néhány szöveget a helyszínen.

 

 

 
A harmadik napon Demény Péter beszélt Mester Zsolt Koppantó című könyvéről, majd Sárkány Tímea Hervay költészetét elemző kutatását tárta elénk, Láng Zsolt pedig a a tragikus életű költőnő temetésének történetét és némiképp groteszk körülményeit mesélte el. Ezt követően néhány táborozó könyvét mutatták be: Balogh Károly Kovács Istenke álmodik című könyvét, Demény Péter Vadkanragyogás című regényét, valamint Tamás Dénes minden egész… című novellás kötetét ismerhettük meg.

 
 

 
Délután egy csapatösszerázó biciklitúrán vehettek részt az érdeklődők, este pedig átautóztunk Szilágyborzásra a tábor gálaestjére, ahol Vida Gábor, Szöllősi Mátyás, Varga László Edgár, Láng Zsolt és Demény Péter olvasott fel. Minden este a hajnalig tartó beszélgetésekkel végződött, gitárszóval, ukulelével és jó hangulattal.