Ady a ma emberében él tovább
Ady-kultusz Szatmáron

 

A Magyar fa sorsa – 100 éve halt meg Ady Endre – újabb Ady-értelmezések címmel tartottak konferenciát halálának évfordulóján Szatmárnémetiben, a Szatmári Református Esperesi Hivatal tanácstermében, ahol hazai és magyarországi irodalomtörténészek, politikai és egyházi elöljárók, valamint műkedvelők gyűltek össze fejet hajtani Ady költői nagysága előtt. Az egybegyűlteket Póti Eduárd, a Szatmárnémeti Református Gimnázium igazgatója, Király Lajos, a Szatmári Református Egyházmegye esperese, Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke és Tóth-Páll Miklós színművész, az Ady Társaság elnöke köszöntötte.
 

 
 

 
Póti a református gimnázium képviseletében arról beszélt, hogy az iskola számára nemcsak a magyar kultúra megőrzése és ápolása, de továbbvitele is nagyon fontos, míg Pataki Csaba tanácselnök a megyében erősen élő Ady-kultuszra, épített örökségének megőrzésére tért ki részletesebben. „Vajon tehetségével és világlátásával hogyan látta volna Ady az őutána következő magyarság következő száz évét?” – tette fel Pataki a kérdést.

 
 

 
Király Lajos a Példabeszédek Könyvéből idézett, majd Tóth-Páll Miklós humoros Ady-anekdotákkal zárta a felszólalók sorát. László Róbert, a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ vezetője saját, Ady ihlette versét osztotta meg a hallgatósággal, majd elkezdődött a tulajdonképpeni irodalmi tanácskozás is, aminek kiemelt felszólalója Szőcs Géza, Kossuth- és József Attila-díjas, erdélyi származású költő, miniszterelnöki főtanácsadó, korábbi kulturális államtitkár volt. Ő Ady Endre öröksége címmel tartotta meg értekező előadását.

 
 

 
Nagy igazságok a mának

 
Szőcs a XX. század izgalmas és jelentős költőjének nevezte Adyt, akinek személysége és költői nagysága máig sem vesztett a súlyából a ma embere számára. Az előadó az elmúlt évtizedek esszéiből, tudományos előadásaiból és olyan saját költeményeiből válogatott, amikben Ady alakja is feltűnik. Ezt követően rövidített program szerint tartották meg a meghívottak előadásaikat időszűke miatt, hiszen újfent bebizonyosodott, hogy Adyról rengeteget lehet beszélni, mert több volt ő egyszerű szimbolista költőnél. Alkotásai általános érvényű bölcseleteket, nagy igazságokat hordoznak magukban, amiket a ma embere is magáénak érezhet és továbbgondolhat.

 

 

 
Az esemény részét képezte a január 19-27 között zajló Egycsillagú Égbolt – Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozatnak, amit az Ady Endre Társaság szervezett meg immár tizenharmadik alkalommal.

 
 
 
A fotókat Czinzel László készítette.