Hírek >

Hír |

Ambrus Attila és Sarány István könyvbemutatója
A csíkszeredai Hargita Népe Lapkiadó új kötetét mutatják be a sepsiszentgyörgyi “Bod Péter” Megyei Könyvtár olvasótermében 2018. január 12-én, pénteken 17 órától.
Ambrus Attila és Sarány István – a Brassói Lapok, illetve a Hargita Népe főszerkesztője – közös publicisztikai kötettel jelentkezik, a generációs együvétartozás és a közös érdeklődés nyomán. A publicisztikai írásaikból, jegyzeteikből készült válogatás Szóbeszéd, illetve Szertelen szószedet címmel jelent meg, és Léphaft Pál karikatúrái teszik teljessé.

 
A rendezvény házigazdája és a szerzők beszélgetőtársa: Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

 

 
A kettős kötet fülszövegéből:

 
„Ambrus Attila nem csupán a romániai magyar újságírás kiemelkedő személyisége, de legszebb hagyományainak közvetlen folytatója is. Írásai szervesen kapcsolódnak a lap két világháború közti vezető újságírójának, a Brassói Lapok, majd a Váradi Napló kolumnistájának, Mikes Imrének a munkásságához, aki később a Szabad Európa Rádió Gallicusa gyanánt vált a világ egész magyarsága előtt is közismertté. Ugyanaz a valóságszomj, tárgyilagosság és kendőzetlen szókimondás.” (Bíró Béla)

 
„Sarány István olyan, kihalóban lévő újságírói nemzedékhez tartozik, aki még átérzi a leírt szó súlyát, és nem átall sajátos stílust kimunkálni akkor sem, ha a média által sajnálatosan agyoncsépelt témához nyúl. Szinte kivétel nélkül valamennyi írásából kitetszik, hogy számít az olvasó együttgondolkodására, legalább az értelmezés és a megértés erejéig. Ízig-vérig székelyföldi elkötelezettségű közíró – anélkül, hogy megalapozott regionalizmusa túlzásokra sarkallná.” (Cseke Gábor)