Amikor az irodalmi szöveg és a popkultúra kezet fog – Harmadik Hajó
November 28-án, szerdán este 8-tól az utolsó hajó is partot ért a Kolozsvári Kikötő harmadik és egyben utolsó napján. Fedélzeti tisztként Fischer Botond buzdította válaszadásra a kissé fáradt, ám töretlenül lelkes utazókat, vagyis Mellár Dávidot, Mărcuțiu-Rácz Dórát, Hegedűs Benjámin Jutast, Mészáros Anikót és Gothár Tamást.
 
 

 
Saját maguk előzenekaraként a meghívottak egy kör felolvasással nyitották meg az estét, majd Fischer Botond asszociációs-játékokra invitálta a jelenlevőket: először szövegeiket egy popkulturális szereplővel kellett összekapcsolják, ezt követően egy utastársukat kellett szintén egy ilyen kaliberű szereplővel azonosítsák, végül pedig találniuk kellett valakit az írással foglalkozók palettáján belül, aki teljesen másképp ír, mint ők. Gothár Tamás választása első körben Terence Hillre esett (akiről később egy versét is felolvasta), őt Allen Ginsberghez hasonlították, majd kifejtette, szerinte teljesen másképp ír, mint Karácsony Zsolt. Az is felmerült, hogy bár sokan vélik felfedezni verseiben a kortárs „amerikai fellinget”, szerinte inkább Európa, Kelet Európa hatása érzékelhető. Mellár Dávid a Californication amerikai sorozatból ismert Hank Moody karakterével azonosította szövegeit, mivel hatással volt alkotásaira a figura. Őt Bukowskival hozták kapcsolatba, erre reflektálva elárulta, hogy egy ideig próbálta utánozni őt, de mostanában sokkal közelebb áll hozzá Csehy Zoltán és Németh Zoltán testpoetikája. Ellenben Petőfi írástechnikáját a sajátjához képest teljesen idegennek érzi.

 
 

 
Mészáros Anikó bár nem popkulturális személy, úgy érezte, hogy ő maga áll legközelebb a szövegeihez. Személyiségéhez a rajzfilmfigurát, Dórát, a felfedezőt társították, amely nem is annyira esetleges: gyerekirodalommal, azon belül is meseírással foglalkozik jelenleg. Gyerekként is sok mesét olvasott, nagy kedvenceként Lázár Ervint emelte ki; szerinte neki is köszönhető, hogy megszületett mesekötete főszereplője, Eperke karaktere. Mărcuțiu-Rácz Dórát Amélie filmbéli karakterével azonosították, aki, Fischer Boti meglátása szerint, szeret beleavatkozni a világ dolgaiba. A költő erre megjegyezte, hogy szép utópia lenne, ha ő is bele tudna avatkozni írásaival, – hiszen az irodalom képes erre – de egyelőre még a csendes és passzív szemlélődés fázisában tart. Ugyanakkor elárulta, hogy mostanában sok Eminemet hallgat, azonban úgy érzi, hogy a szövegei sokmindenre hajaznak, csak a rapperére nem. Leghamarabb a verseivel kapcsolatban egy mém jutott eszébe, ahol egy kutya a számítógép előtt ülve azt mondja/gondolja: „I have no idea what i’m doing”. Hegedűs Benjámin Jutas számára saját szövegei Supermant idézték, ám fogalma sincs, miért. Másrészt azt is megosztotta a jelenlevőkkel, hogy első verseit, amiket azóta is könnyű szívvel letagad; Csokonai utánzatnak tartja őket. Azt követően elmozdult szerencsére a szabadversek irányába, és az is sokat segített, és segít mai napig neki, hogy felolvassa magának a verseit.

 
 

 
Az utolsó felolvasás előtt terítékre került a kötetmegjelenés, illetve az irodalomolvasása hogyanjának témája; kiderült, hogy Mărcuțiu-Rácz Dórának már van megjelent kötete (Macska van az úton), és megjegyezte, hogy szeretné, ha a későbbi köteteit „kalózkodva” olvasnák. Hegedűs Benjamin Jutas még kötet előtt áll, és bár tudja, hogy nem ez a mérvadó, de azért mégiscsak jól esik neki, ha verseit különböző online platformok megosztják, és záporoznak rá a likekok. Mészáros Anikó nagyon izgatott, hiszen megjelenő kötetének már borítótervét is látta; és szerinte mindegy hogyan, csak olvassák az emberek. Mellár Dávid hozzá hasonlóan kötetmegjelenés előtt áll, de bevallotta, hogy inkább szeretné elsietni. Hasonlóképpen volt Gothár Tamás is, aki már 2015 elején elkezdte összerakni a kötetét, ám az csupán idén jelent meg. Bevallotta, hogy úgy érzi, bizonyos versei csak a kötet kontextusában tudnak működni, így szeretné, ha azokat könyvből olvasnák; szabadverseit meg tulajdonképpen mindegy, hogy honnan. Azzal mindenki egyetértett, hogy mindannyian könyvből szeretnek olvasni.

 
Ahogy véget ért az utolsó felolvasás, Karácsony Zsolt megköszönte az eseménysorozat résztvevőinek a jelenlétét, majd hivatalos vitorlabontás közepette a hajó végleg vízre szállt, ám ki tudja, mi lesz jövő ilyenkor?