Átadták az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjakat
Idén hatodik alkalommal adták át a magyar kultúra napja alkalmából az RMDSZ Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díját, mellyel olyan művészeket tüntetnek ki, akik munkásságukkal jelentős mértékben hozzájárulnak az erdélyi magyar kultúra átörökítéséhez, megismertetéséhez. 2018-ban Bréda Ferenc írót, esszéistát, Betuker István festőművészt és Kele Brigitta szoprán énekesnőt díjazták.

 

Részlet Karácsonyi Zsolt Bréda Ferenccel készült beszélgetéséből a Helikon 2018/2 számából:

Karácsonyi Zsolt: Ha már analógiáknál és párhuzamos világoknál tartunk, mit szólt a kocsmai világ ahhoz, hogy te mégiscsak egyetemi tanár, esszéíró volnál, és mit szólt a másik világhoz az egyetemi közeg?

 

Bréda Ferenc: Érdekes módon teljesen normálisan vette mind a két rész. Én is meglepődtem. Akármennyire is elpolgáriasodott, ficsúrosodott a világ és az egyetemi régió, azért mindenkiben van egy másik, plebejusi én, ami ilyenkor cinkossági szinten működik. Tetszik, hogy van valaki, aki le mer menni oda, és megengedi magának, hogy olyan legyen, ahogy jól érzi magát. Másfelől pedig, minden kocsmai, félvilági, alvilági egyénben is van egy eszmények felé mozduló hajlam, ösztönös intellektualizmus. Mind a két résznek tetsző jelenség volt. A félvilágiaknak az, hogy ez egy, a hivatalos értelmiség világában elismert káder, aki itt van közöttünk és a mi világunk kritériumai szerint teljesen normális: velünk iszik, nem vág fel, olyan, mint mi, érdeklődik a mi kultúránk, a mi világunk titkai iránt – némelyeket meg is osztottak, ajándékképpen. Mind a két rész „van még ilyen” alapon könyvelt el pozitívan.

 

 

Bréda Ferenc. Gönczy Tamás fotója