Az alkotás globális tevékenység – az E-MIL táborról
Kalotaszentkirály szeptember első hétvégéjéig nem tudta mennyire szüksége van az E-MIL táborára, ez viszont fordítva is igaz. A helyi Ady Endre Általános Iskolát már csütörtökön belakta a résztvevők nagyrésze, akik az ünnepélyes megnyitó és beszélgetés után a falu éjszakai jókedvéért felelős Pityu Kocsmában is bemutatkoztak.

 
Az Erdélyi Magyar Írók Ligája idei tábora Serényen, Kelettől Nyugatig címen futott, a központi vonala egyfajta visszatekintés az elmúlt pár évtized erdélyi magyar folyóirataira és mellékleteikre, az ötletekre és motivációkra, illetve kitekintés a közeljövő lehetőségeire és kérdéseire. A pénteki nap eseményei is ezt a két irányt kutatták felváltva.
 
 


 

A déli érkezéssel együtt is sikerült bekapcsolódnom az Árnyékhatár, az Éber és az Éneklő Borz múltjának felidézésébe – Vida Gáborral, Vermesser Leventével és Visky Andrással Demeter Zsuzsa beszélgetett. A beszélgetőtársak a kezdeti, fiatal lendületre és szerkesztői, szervezői kihívásokra reflektáltak, mint a korábban működőképes, akár művészeti ágak közti közreműködések vagy az erő- és pénzforrások elapadása. Egy, a közbeszédben is aktuális téma következett: Király Zoltán a Petőfi Irodalmi Ügynökség leendő feladatköreiről és működéséről kérdezte Erős Kingát. Egy hiánypótló intézményi háttérként nevezte meg Erős Kinga, ami anyagi biztonságot is jelent majd a magyar irodalmi működésben. Azon túl, hogy a szerzők a honlapra portfóliójukat feltölthetik és így is láthatóbbá és elérhetőbbé válnak majd, az Ügynökség három pilléren áll majd. Egyrészt szervezett és átlátható „irodalmi exportra” kíván lehetőséget teremteni, a külföldi könyvvásárokon és általában könyvpiacon való jelenlétet szeretné megerősíteni. Másrészt egy olyan felületként is használható majd, ahol az érdeklődő közösségek igényelhetnek könyvbemutatókat, író-olvasó találkozókat, mindehhez pedig csak helyet kell biztosítaniuk, a többi költségért az Ügynökség felelős. Erős Kinga kiemelte, ez nem egy központosítási gesztus, hanem az együttműködések hatékonyságát növelő kezdeményezés. A harmadik pillért a médiajelenlét biztosítása jelenti, amely gondoskodik az események visszhangjáról, támogatva az előző két irányt.

 
 


 

Király Zoltán kérésére Erős Kinga összefoglalta az Ügynökség megalakulásának tétjét: kiszámíthatóvá válik egy alkotó intézményi háttere, ami egy adott ponton a fiataloknak írói életpályamodellt kínál. A struktúra nem mindenkinek kiszolgálására születik, a teljesítmény a mérvadó, amit szakmai kuratóriumok fognak megítélni. A beszélgetésben még szó esett a határon túli szerzőknek szóló pályázatokról, ezeknek kihasználatlanságáról, illetve arról is, hogy Erős Kinga, mint a Magyar Írószövetség elnöki posztjának esélyese, milyen tervekkel indul.

 
Zsidó Ferenc és Fekete Vince a Serény Múmia történetét idézték fel. A Bretter-körből kinövő Helikon mellékletért sokáig felelős Fekete Vince szívesen mesélt a Helikon szerkesztőségi délelőttjeiről, a kilencvenes évek anekdotaszerű történéseinek helyszínéről, ahol élmény volt megfordulni minden akkori fiatal alkotónak.

 
Az esti körben Mărcuțiu-Rácz Dóra és Sánta Miriám olvasott fel, Fischer Botond kérdezte őket. A közéleti költészet körüli kérdések vonaláról indulva az irodalom önérzékelésének változásáról, a felelősségvállalás kényszerűségéről és a jelenleg is érzékelhető hangsúlyeltolódásról nyílt ki a vita, az általános iskola könyvtári kisszékei megmozdultak az E-MIL tagok alatt, kísérletet téve arra, hogy értelmezzünk egy olyan folyamatot melynek mi magunk is részesei vagyunk. Az elhangzott szövegek és a felolvasók megszólalásai is arra erősítettek rá, hogy óhatatlanul globális kontextusba kerülünk, akármilyen alkotói tevékenységről is legyen szó.

 
Esti zárásként kalotaszegi zenészek játszottak nekünk, és mivel mindenki, a hallgatóság és az előadók is bemelegedtek, a Pityu Kocsmában folytatódott az ének, a helyiek örömére, akik szívesen csatlakoztak az E-MIL hosszú asztalához, vagy egyszerűen a zenészek elé-mellé, ahol karöltve nótáztak, mások pedig folytatták a délután megkezdett etikai-esztétikai vitát, ahogyan egy igazi irodalmi táborban illik.

 
 
 

A képeket Szentes Zágon készítette.