Az E-MIL tábor 3. napjáról
A tizenhatodik E-MIL tábor harmadik napjának reggelén az irodalmi intézmények stratégiája került terítékre, melyet Szentmártoni János, Dupka György és Szonda Szabolcs boncolgatott Erős Kinga vezetésével.

 
 

 
Dupka György alaposan és részletesen vázolta fel az elmúlt évszázadban megszűnő majd újratermelődő stratégiákat. Elkerülhetetlenül kerül szóba az Ukrajnában zajló jelenlegi helyzet, ahol a közép- és felsőfokú oktatás nyelve ezentúl kizárólag az ukrán lesz, márpedig ez a határozat több száz magyar nyelvű tanintézmény megszűnését is jelenti. Szonda Szabolcs a könyvtárak és az olvasás népszerűsítésének kapcsolatáról beszélt, elmondása szerint a kamaszokat a legnehezebb megtartani mint aktív olvasóközönség. Szentmártoni János az előző nap elhangzottakból emel ki néhány fontosabb témát, mint például a digitális tér kihasználása vagy a terjesztési háló kibővítése. A közönség soraiból elhangzott erre nézve egy viszonylag könnyen kivitelezhető megoldási javaslat: egy bibliobusz hálózat kialakítása, mely a kisebb településekre is eljuttathatná a könyveket.

 
 

 
Ezt követően Bréda Ferenc Levelek az utókornak című könyvét mutatta be Karácsonyi Zsolt, aki elmondta, ezt a könyvet száz év múlva kéne bemutatni, hiszen egyaránt helyezkedik el múltban és jövőben. Bréda Ferenc az óegyiptomi kultúráról ejtett néhány szót, hangsúlyozta, hogy milyen nagy hatást gyakorolt az egész kereszténységre. Kiemelte, hogy fontos a planetáris tudat megtartása. Karácsonyi Zsolt a Gilgames hőseposz előszavát szavalta el. A közönség még azt is megtudhatta, miért lehetséges a teleportáció. A könyv műfajával kapcsolatban Bréda Ferenc elmesélte, hogy nagyon sok emberrel levelezett, de aztán belefáradt, mint Bogdán László a világkultúrába. Számára a könyv egy palack, ameibe az ember bezárhatja a szellemét. A szerző zárásként felolvasott egy részletet a könyvből.

 
 

 
Az idén az E-MIL táborban újraindult a műhelymunka a pályakezdő szerzők számára, a líraszeminárium Fekete Vince, míg a prózaszeminárium Vincze Ferenc vezetésével zajlott. A fiatal alkotók a műhelyeken különböző témákra kellett szöveget írjanak, melyeket a tábor hivatalos lezárásán olvastak fel.