Hírek >

Hír |

Az E-MIL XVIII. Írótábora
 

 

Serényen, Kelettől Nyugatig címmel, szeptember 5 és 8 között immáron XVIII. alkalommal szervezi meg írótáborát az Erdélyi Magyar Írók Ligája, ezúttal Kalotaszentkirályon, az Ady Endre Általános Iskolában.

 
Csütörtökön 19 órakor ünnepélyes megnyitóval indul a tábor, majd az első esti beszélgetés meghívottaival, Csender Leventével és Horváth Benjivel Papp Attila Zsolt beszélget.

 
A tábor központi témája a múlt század utolsó évtizedének erdélyi folyóirat-irodalma, annak azóta már megszűnt (átalakult) fórumai, ezért a pénteki nap Kuszálik Péter sajtómonográfus bevezető előadásával indul, ezt követik a szerkesztőkkel folytatott beszélgetések – a Zabhegyezőről, az Ifi Fórumról és az Előretolt Helyőrségről György Attilával, Molnár Vilmossal és Sántha Attilával beszélget Zsidó Ferenc, az Árnyékhatárról, az Éberről és az Éneklő borzról Vida Gábort, Vermesser Leventét és Visky Andrást kérdezi Demeter Zsuzsa.

 
Kora délután Eljövendő történetek címmel zajlik beszélgetés – Erős Kingát Király Zoltán kérdezi. Ezt követően a Serény Múmiáról és a Kelet-Nyugatról Fekete Vincét és Szűcs Lászlót kérdezi Zsidó Ferenc.

 
Az esti felolvasáson Mărcuțiu-Rácz Dóra és Sánta Miriám beszélgetőtársa Fischer Botond lesz.

 
A napot a Kalotaszegi zenészek estje zárja. A fellépőket Boros Lóránd mutatja be.

 
Szombaton délután Árvíz, csókavész címmel zajlik beszélgetés a Sigmond Istvánról illetve Mózes Attiláról szóló monográfiák kapcsán. A monográfiák szerzőit, Demeter Zsuzsát és Antal Balázst Karácsonyi Zsolt kérdezi. A hagyományos focimeccs idén sem marad el, a vers és próza szeminárium résztvevőinek a bemutatkozása sem (a szemináriumokat Horváth Benji és Csender Levente vezeti).

 

A szombat esti felolvasáson Borsodi L. László, Lövétei Lázár László és Molnár Vilmos beszélgetőtársa Bálint Tamás lesz. A szombati nap és a tábor hivatalos programja Boros Lóránd Én és a hegedűm – Töredékek három erdélyi prímás életéből című dokumentumfilmjének a levetítésével zárul. A film rendezőjével Karácsonyi Zsolt beszélget.

 
 

A TÁBOR PROGRAMJA:

 
 
CSÜTÖRTÖK, szeptember 5


15 óra Szemináriumok. Bevezető beszélgetés Csender Leventével (próza) és Horváth Benjivel (vers).
19 óra Ünnepélyes megnyitó.
19 30. Esti Kör. Csender Levente és Horváth Benji beszélgetőtársa Papp Attila Zsolt

 
 
PÉNTEK, szeptember 6.


10: 30 Kuszálik Péter bevezető előadása
11: 00 Zabhegyező, Ifi Fórum, Előretolt Helyőrség. Meghívottak: György Attila, Molnár Vilmos, Sántha Attila. Moderátor: Zsidó Ferenc
12: 00 Árnyékhatár, Éber, Éneklő Borz. Meghívottak: Vida Gábor, Vermesser Levente, Visky András. Moderátor Demeter Zsuzsa
14 óra Eljövendő történetek. Erős Kingával Király Zoltán beszélget
15 óra Serény Múmia, Kelet-Nyugat. Meghívottak: Fekete Vince, Szűcs László
Moderátor: Zsidó Ferenc
18 óra Esti Kör. Mărcuțiu-Rácz Dóra és Sánta Miriám beszélgetőtársa Fischer Botond
20 óra: Kalotaszegi zenészek estje.

 
 
SZOMBAT, szeptember 7.


11 óra: E-MIL Közgyűlés.
14 óra, Árvíz, csókavész. Antal Balázzsal és Demeter Zsuzsával beszélget Karácsonyi Zsolt.
15 óra Foci
17 óra Szeminaristák felolvasása
20 óra Esti Kör. Borsodi L. László, Lövétei Lázár László és Molnár Vilmos beszélgetőtársa Bálint Tamás
21 óra Boros Lóránd Én és a hegedűm – Töredékek három erdélyi prímás életéből című dokumentumfilmjének a levetítése. A film rendezőjével Karácsonyi Zsolt beszélget.

 
 
VASÁRNAP, szeptember 8.

 
Hazautazás