Hírek >

Hír |

Az EMKE és a Kölcsey Kör idén is megemlékszik Kölcsey Ferencről
Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület szorgalmazására a három évtizedes hagyományokhoz híven a születésnapját megelőző pénteken megemlékeznek Sződemeteren Kölcsey Ferencről.

 

A 2021. augusztus 6-án délután öt órakor kezdődő „Közös örökségünk Kölcsey” című programot Meleg Vilmos nagyváradi színművész Himnusz-szavalata, Csűry István nagyváradi református és Schönberger Jenő szatmári római katolikus püspökök igei köszöntője nyitja.

 

Kölcsey életútja, mához szóló és közös örökségként tekinthető példás közéleti és irodalmi pályafutása adja majd meg az alaphangját Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, Deák Ernő, a Bécsi Napló főszerkesztője és Duray Miklós közíró, felvidéki magyar politikus ünnepi beszédének.

 

A szónokokat a Szatmár megyei Szamos folyóirat Szamos Diákirodalmi Körének Kölcsey-művek összeállítása követi, fellép ugyanakkor a tasnádi Hepehupa Néptáncegyüttes és a Tasnádi Klasszikus Duó.

 

Kölcsey szobránál díszőrséget állnak: a szatmárnémeti 44. számú Dsida Jenő és a szilágysomlyói 16-os számú Báthory István cserkészcsapat tagjai.

 

Az idei sződemeteri Kölcsey-megemlékezés az EMKE és a Szatmárnémeti Kölcsey Kör mellett a tasnádi Ady – Kölcsey Kulturális Egyesület, a sződemteri Kölcsey Ferenc Egyházi és Kulturális Központ, Tasnád RMDSZ szervezete, Sződemeter Polgármesteri Hivatala és a szülőfalu Református Egyházközsége társszervezésében valósul meg.

 

Az ünnepi programot megelőzően, majd pedig a rendezvényt záró koszorúzást követően a Kulturális Központ Kölcsey-kiállítása tekinthető meg.

 

A szervezők az ünnepségen résztvevőket arra kérik: tartsák be a világjárvánnyal kapcsolatos előírásokat, a kiállítás megtekintésére maszkot, a tűző nap, vagy eső miatt pedig ernyőt hozzanak magukkal.