Az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjátadó Gáláról
Az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjat 9 évvel ezelőtt hozta létre és osztotta ki először a Romániai Magyar Demokrata Szövetség január 22-én, a magyar kultúra napján. Azóta minden évben, három kategóriában (irodalom, képzőművészet, filmművészet) díjaznak olyan erdélyi alkotókat, akik a magyar kultúra ápolásához, átörökítéséhez és megismertetéséhez járulnak hozzá művészeti tevékenységükkel. A 2021-es év díjazottait már hónapokkal ezelőtt kihirdették, a Díjátadó Gálának a 10. Kolozsvári Könyvhét adott otthont, szombaton este a Bánffy Palota udvarán.

 

A járványhelyzet miatt nem sikerült januárban megtartani a Díjátadó Gálát, a szervezők pedig nem kívánták ezt a ritka pillanatot, az élő találkozást online-ra cserélni – hangzott el Kelemen Hunor RMDSZ-elnök ünnepi beszédében. Többször hangsúlyozta, fontosnak tartja a kortárs művészek támogatását, elismerését. Brendus Réka, a miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának főosztályvezetője, beszédében hangsúlyozta, a kultúraszeretet jellemzi őt, és igazán hálás azoknak a művészeknek, akik a magyar kultúrát színesítve, alkotásuk által a világukba fogadják a befogadót.

 

Az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjban idén filmművészet kategóriában Felméri Cecília, képzőművészeti területen Zoltán Béla részesült, az irodalmi tevékenységéért pedig László Noémi vehette át a díjat. A díjakat Kelemen Hunor adta át.

 

Virginás Andrea laudációjából kiderül, a díjazott jeles képviselője az európai női filmalkotóknak, több rövidfilm és nagyjátékfilm rendezője. Felméri Cecília kezdetben jogot tanult, később bábszínésznek szerződött, innen vezette útja a filmművészet irányába.

 

 

Fotó: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét / Facebook

 

Részegh Botond a laudációban Zoltán Béla káprázatos színeit, nagyívű kompozícióit és szakmai tudását méltatta, majd hozzátette: „mi Csíkban jól hokizunk, ők Nagybányán jól festenek”.

 

 

Fotó: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét / Facebook

 

Márton Evelin laudációja során rövid kis történetet olvasott fel arról, ki hogyan ismeri a sokoldalú László Noémit. Énekesnő, színésznő, Cimbora, Szivárvány, zeneszerző, sportoló, műfordító – hangzott el sok más mellett. László Noémi „gondolatainkat ülteti hintába és röpíti más égtájak felé”, „gondolkodik, megért, és úgy dönt, elmondja nekünk is”.

 

 

Fotó: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét / Facebook

 

A díjátadó koncerttel zárult, a jelenlévők Laczkó Vass Norbert és Szép András Csatolmány című zenés műsorán vehettek részt.