Hírek >

Hír |

Az otthonosság terei – Bakó Klára és Sólyom (Bíró) Zsuzsánna képzőművészeti kiállítása
Terek és helyek – Bakó Klára textilművész és Sólyom (Bíró) Zsuzsánna festőművész kiállítását elsősorban a barátság, a valamikori tanár-diák, a későbbi munkatársi viszony szervezi eggyé, együtt kiállított alkotásaik nagyon izgalmasan kapcsolódhatnak. Közös kiállításukat 2021. december 2-án, csütörtökön 18 órától nyitják meg a csíkszeredai Megyeháza Galériában.

 

Bakó Klára textilképei, a képek síkjából ki-és befele törő, gyakran mesebeli, mesékből, illetve a gyermekek világából inspirálódó, időnként unokái gyermekrajzai mellé gondolt, álomszerűen szerveződő képtájai a változó puhaságú, de legtöbbször az érintés megnyutató lehetőségeit tartogató textiltörténetek, melyek olyan világot hoznak létre, ahol az otthonosságot a természetesség jelenti. Meséivel, személyes történeteivel, a különböző textilfajták és technikák segítségével olyan helyeket jelöl ki, ahol a figurák vagy az alkotásokat előhívó konkrét történetek bár felismerhető módon vannak jelen, mégis gyakran háttérbe szorulnak a textiltörténések javára.

 

Bakó Klára jól behatárolt, barátságosan otthonos képtereit Sólyom (Bíró) Zsuzsánna végtelenbe vesző, sivár terei ellenpontozzák. A tőle megszokott organikus formák helyett most egy egészen új sorozattal mutatkozik be, mely az elmúlt időszak szorongásokkal teli, kilátásokkal nem kecsegtető klausztrofób időszakának terméke. A festőiség a személyes terekre korlátozódik, ahol a színek, a festőiség elemeire töredezik,  és ahol a geometrikus formákból összerakott, gyakran sátrakra emlékeztető képződmények jelentik a biztos pontokat, a menedéket a semmibe vesző homogén felületeken. Tájai egy befele tartó úton levést tesznek láthatóvá olyan időszakban, mely mindannyiunk életét megváltoztatta.

 

A kiállítás 2021. december 15-ig látogatható. A belépés az érvényben lévő jogszábályok szerint, és a védettségi igazolvány felmutatásával lehetséges.

 

Szervezők: Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Kulturális Központ, Megyeháza Galéria, Grafirka Egyesület.