Hírek >

Hír |

Balassi Intézet – Hétfői képzőművészeti beszélgetések: ABC 80
A nyolcvanas évek sokaknak már történelem, nosztalgia vagy sötét múlt – egyeseknek viszont irodalmi és képzőművészeti kihívás. Márton Evelin és Cătălina Nistor néhány éve megalkotta az alternatív ABC 80-at. Erről, illetve az ABC 90-ről is mesélnek hétfői képzőművészeti beszélgetésünkön.

 

„Feltevődik a kérdés, hogy miért éppen a nyolcvanas évek ábécéjét készítettük el. A válasz egyszerű: ezek a gyermekkorunk évei, az úgynevezett »kulcsos generációé«. A szüleink és nagyszüleink ezekben az években voltak fiatalok, még tele energiával, tervekkel és életkedvvel. Időközben mi magunk, vagy sokan közülünk szülőkké váltak, a gyermekeink pedig kíváncsiak arra hogyan töltöttük a gyermekkorunkat, mit ettünk, mit ittunk, mit és mivel játszottunk, milyen rajzfilmeket néztünk, milyen ruháink voltak, mit tanultunk az iskolában, milyen könyveket olvastunk, milyen zenét hallgattunk, hova utaztunk, ha utaztunk. Bármennyire nehezek és »sötétek« voltak azok az évek, azt semmiképpen sem állíthatjuk, hogy csak rossz emlékeink vannak abból az időszakból. Valószínűbb az, hogy sokkal több jó emlékünk van, elvégre gyermekek voltunk. Ez semmiképpen nem jelenti azt, hogy a »nyolcvanas évek ábécéje« valamiféle nosztalgiából született volna. Viszont a nyolcvanas évek a maguk jó és rossz történéseivel, emlékeivel részét képezik az életünknek és részük van abban is, hogy kik vagyunk mi ma.

 

Ez volt az az alapötlet, ami elindította az ABC 80 nevű projektet, Cătălina Nistor grafikusművész a nyolcvanas évek tárgyaiból, szokásaiból, eszméiből inspirálódva készítette el rajzait, akvarelljeit. Az ábécéskönyvben látható tárgyak közül sok még ma is megtalálható otthonainkban, de legalábbis a padláson, vagy a pince rejtekében.

 

Megtalálható az betűk/ábrák között például a hírhedt Kashtan magnó, minden buli »szíve«, a pionír és haza sólymai egyenruhák, gyermekkorunk limuzinja, a »megbízható« Dacia gépkocsi, amelyet egy kis hozzáértéssel bárhol, bármikor meg lehetett javítani, és mindig került hozzá alkatrész, vagy a tengerparti nyári vakációk, a patronos szódásüvegek, és az elmaradhatatlan kakukkos órák, a bolti mérlegek, amelyekkel nemigen volt amit mérni, a petróleumos lámpa, amely gyakran mentett meg minket a sötétségtől, vagy a különféle társasjátékok, melyeket hosszú téli estéken unaloműzőként játszottunk, a tömbház elé rajzolt ugróiskola, és sok minden más, nyilván a nyolcvanas évekből.”

 

Cătălina Nistor rajzai és Márton Evelin ezekhez – és természetesen a román ábécé hangjaihoz – kapcsolódó szövegei azt tükrözik, hogyan gondolkodnak a nyolcvanas évek szülöttei azokról az évekről, hogyan látják azt a rendszert, mindez természetesen sok humorral fűszerezve.

 

Márton Evelin író, szerkesztő. A kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem történelem-művészettörténelem szakán végzett, jelenleg a Román Rádió bukaresti magyar adásának és a Helikon irodalmi folyóiratnak a szerkesztője. A Szalamandrák éjszakái (Bookart Kiadó, Csíkszereda, 2015) című regényéért Csíki László-díjban (2016) és az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjban (2017) részesült. Megjelent kötetei: Bonjour Leibowitz (Pont Kiadó, Budapest, 2008); Macskaméz (Bookart Kiadó, Csíkszereda, 2011); Papírszív (Bookart Kiadó, Csíkszereda, 2012).

 

 

Cătălina Nistor multimédia művész, Kolozsváron él. 2004-ben végzett a Bukaresti Képzőművészeti Egyetem (UNARTE) textil szakán, majd 2006-ban mesteri diplomát szerzett ugyanezen az egyetemen. 2008-2009-ben mesteri tanulmányokat folytatott a Dutch Art Institute keretében Enschedében (Hollandia). Projektjei személyes történetek tabutémáit és kliséit dolgozzák fel, melyekhez kritikusan és gyakran ironikusan viszonyul.

 

 

Az ABC 80 egy olyan ábécéskönyv, amelyet szülő és gyermek együtt lapoz át, a szülőnek pedig lehetősége van közben arról mesélni, hogy volt, amikor ő volt gyermek, milyen és mekkora volt akkor a világ. Az ábécéskönyv a hagyományos tankönyvekhez hasonlóan különféle nyelvtani gyakorlatokat és nyelvművelő játékokat is tartalmaz.

 

2020. június 8., hétfő, 18.00 óra