Hírek >

Hír |

Balassi Intézet: Hétfői képzőművészeti beszélgetések: Cebula Anna és a Szombathelyi Képtár
Cebula Anna művészettörténész. 1968-ban Toruń-ban született (Lengyelországban). 1981-től él Magyarországon. Középiskolába a Kanizsai Dorottya Gimnáziumba járt Szombathelyen 1989-1994 között a Lengyel Köztársaság ösztöndíjasaként végezte tanulmányait a Jagelló Egyetemen Krakkóban. 1994-ben szerzett művészettörténész diplomát, diplomamunkájának témája a Jáki bencés apátsági templom építészeti elemei. 1994. október 14-e óta a Szombathelyi Képtár Textilgyűjteményének vezetője, 2012. október 25–től pedig igazgatója.

 

Cebula Anna a Szombathelyi Képtár igazgatójaként és az intézetünkben bemutatott kiállítás kurátoraként 2016-ban Bukarestben járt. Videó-összeállításában magáról és a képtárról mesél.

 

„A Szombathelyi Képtár megnyitásának 1985-ben országos visszhangja volt. A második világháború után Magyarországon ez volt az első, múzeumnak és egyben kiállítótérnek megtervezett intézmény. Több mint 2000 négyzetméter összalapterületű kiállítóterekkel rendelkezik. Az 5 méter belmagasságú termünknek és a klímatechnikának köszönhetően olyan kiállításokat is tudtunk fogadni, mint Pakh Imre Munkácsy Mihály gyűjteménye, melyben a híres Trilógia is be lett mutatva vagy a Batthyányiak évszázadai c. kiállítás.

 

A Szombathelyi Képtár két nagy gyűjteménynek a gazdája: a több mint 6500 tételt számláló képzőművészetinek, melyben Derkovits Gyula és Dési Hubert István művek mellett Bartha László, Szántó Piroska, Orbán Dezső, Szőllősi Endre, Kassák Lajos, Szalay Lajos, Miháltz Pál, Ábrahám Ráfael művei is megtalálhatóak, valamint a textilművészeti gyűjteménynek, mely több mint 2500 darabos, ebből közel 1200 darab a nemzetközi miniatűrtextil gyűjtemény. 4 kontinens több mint 40 országa van képviselve nálunk. Az irányzatoknak megfelelően a Fal- és tértextil gyűjteményünkben megtalálhatók az avantgárd textilalkotások: Attalai Gábortól, Bódy Iréntől, Droppa Judittól, Gecser Lújzától, Lovas Ilonától, Pászthy Magdától, Szenes Zsuzsától és Szilvitzki Margittól, hogy csak a legjelentősebbeket említsem. A hagyományos gobelin technikában alkotó: Dobrányi Ildikó, Hager Ritta, Hauser Bea, Kecskés Ágnes, Nagy Judit, Polgár Rózsa, Péreli Zsuzsa és Solti Gizella falikárpitjait tudhatjuk a magunkénak. A Képtár legújabb, különálló egysége a Schrammel gyűjtemény, mely a Kossuth díjas Schrammel Imre keramikus művész életművének egy részét foglalja magába.”

 

„Több mint húszévnyi pályafutásom alatt úgy érzem, kivívtam magamnak a szakma szeretetét és megbecsülését. Közel 90 kiállítást mondhatok szellemi termékemnek és megközelítőleg ugyan ennyi publikációt. Fő rendezője vagyok 1994-től a Textilbiennáléknak majd 2003 óta a Textiltriennáléknak Szombathelyen. 25 év alatt az általam vezetett gyűjteménynek a gyarapodása több mint 600 minitextilt jelent, ezen kívül közbenjárásomra több gobelin művész is a Képtárnak ajándékozta műveit – ez presztízsben is növeli a Képtár jelentőségét, valamint vagyonként is, hiszen egy-egy gobelin értéke milliókban mérhető. Több hagyaték is személyemnek köszönhetően került ide. Legújabb törekvésem, hogy minél átfogóbb képet tudjak adni az elmúlt 50 év avantgárd textilművészetéről és a gyűjteményünk hiányait pótoljam – ipari textilek vonatkozásában is. A textilgyűjtemény terén végzett munkám elismeréseképpen 2016.január 22-én Szombathely Város Kultúrájáért díj I. fokozatával tüntettek ki, valamint 2019-ben Sárvár Város Érdemérmet kaptam.” – vallja Cebula Anna.

 

 

Fotó: Balassi Intézet