Balladai homázs
 
 
Vajna Ádám: Oda. Scolar, Budapest, 2018.

 
 

Vajna Ádám első kötetében, amint a borító is jelzi, nem lokális bámészkodásról van szó, a kötet lelkifurdalás nélkül görget magával mindenféle idézetet, utalást, mikro- és makrotörténelmet. Az ódáról lekopott az ékezet, a hangsúly, már csak a belső dallam lüktet valahol, ahová képtelenség megérkezni. Nem expliciten közéleti költészet, az allegóriák metszéspontjai között keresi a mintázatokat. Megszólalói pozíciója mindegyre változik, de nem egészen szereplíra, inkább karakterrajz.

 

Kísérletezik a formákkal, recitatív, balladisztikus jambusoktól hexametereken át a szabadversig. A dalszerűség minden megszólalást átitat, csak mesél, dúdol, hangja mégsem monoton. Aki elég figyelmes, annak nem csak dallam- és ritmusérzéke fejlődhet, de talán megtanulhat egy kicsit szlovénul, maoriul, betekintést nyerhet Montenegro természetrajzába vagy akár az ornitológia szépségeibe is.

 

Irányított fókuszaival folyton a mondatok kimozdításán ügyködik Vajna: „A puha, mohos talajon/ megkezdődik az ünnep,/ a szakosztályi elnök gróf beszéde alatt/ kék egek nyílnak.” (46.) Eltérő szöveghagyományokhoz, nyelvváltozatokhoz fordul, mikor az élőbeszédet stilizálja; olykor a tudományos regisztert idézi, máskor pedig a romantika kori nyelvhasználatot. A sokszínű megszólalásmód mégsem fordul káoszba, a mondatok belső ritmusa, letisztult hömpölygése végig kitart.

 

Hangsúlyos szerepet kap a vizualitás, általa vezeti (meg) az olvasót. Gyakran bontja meg a látványt egy-egy absztrakcióval: „Egy bolíviai tavat négyezer méter/ magasra emel a hit./ Partján találkozik a tájértékelés célkitűzése/ és feladata./ Szerelembe esnek./” (31.) Precíz, kiszámított líra, tudja, mi köze van a költészet egy napjának a sünök tudásához. Kiváló arányérzékkel piszkálja a képzavar határait, mégsem rondít bele a felépített hangulatba.

 

A térben és az időben való tájékozódás koordinátái felcserélődnek és új távlatokat nyitnak. Eközben pedig egy rinocérosz magába hörpöli a kólával együtt a zoknigyár varrónőjének álmait, a halastavak cégpolitikáját és a pásztorok rovariszonyát.