Hírek >

Hír |

Bánffy Erdély-trilógiájának román nyelvű fordítását mutatják be Nagyszebenben
Bánffy Miklós Erdélyi történet című trilógiájának román nyelvű fordítását mutatják be november 12-én 12 órától a nagyszebeni ASTRA Megyei Könyvtár előcsarnokában (George Barițiu 7).

 

A Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest kezdeményezésére és támogatásával 2019 májusában megjelent román nyelven Bánffy Miklós Erdélyi történet című trilógiája. Az első kötet 1934-es első megjelenésétől a 20. század folyamán a regény több kiadást megért és több nyelven is megjelent fordításban (angol, francia, spanyol, német, olasz, holland).

 

A jelen román fordítás Marius Tabacut dicséri, a megjelenés a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával, valamint az Erdélyi Gondolat Egyesület hozzájárulásával a Román Kulturális Intézet kiadásában jelent meg. A trilógia román változatának első nyomata néhány hét alatt elfogyott, így ezt követően a Tracus Arte Kiadónál jelent meg a 2. kiadás.

 

A román nyelvű változatot – a bukaresti Bookfest, Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, a 10. Kolozsvári Magyar Napok, a 7. Vásárhelyi Forgatag, a jászvásári FILIT (Irodalmi Fordítók Nemzetközi Fesztiválja) után a 16. Ars Hungarica szebeni fesztivál keretében mutatjuk be.

 

A könyvbemutatón részt vesznek:

 

Lucian Nastasă-Kovács, történész, a Kolozsvári Művészeti Múzeum (Bánffy Palota) igazgatója

Kósa András László, a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest igazgatója

Silviu Borș, a szebeni ASTRA megyei könyvtár elnöke

Serfőző Levente, a HÍD Egyesület elnöke