Hírek >

Hír |

Bartis Attila Bukarestben
A vége című regény román nyelvű kiadása (Sfîrșitul; fordította: Marius Tabacu) nemrég jelent meg a Polirom kiadó BIBLIOTECA POLIROM sorozatában. Elektronikus változatban is letölthető. A könyvet mutatják be a Balassi Intézet, a Polirom és a Cărturești szervezésében Bukarestben október 2-án, hétfőn este  19 órától a Verona Kávéházban, a Cărturești könyvesboltban (Pictor Arthur Verona u., 13-15.).
 
Az esemény házigazdája: Bogdan-Alexandru Stănescu, a BIBILIOTECA POLIROM sorozat koordinátora.

 

Román nyelven felolvas: Filip Florian

 

„Egy fotográfus története, aki… Nem: egy férfi története, aki… Nem: egy szerelem története, ami… Vagy több szerelem története, amik egymással… Vagy egy ország története, ami… Na hagyjuk. Ez a regény megad mindent, amit egy regény adhat: igazságot, őszinteséget, atmoszférát, mesét. Meg mindehhez még valamit, amit Bartis Attila rajongói már ismernek: az érzelmek olyan elképesztő erejű sodrását, ami magába ránt, és nem ereszt. Mindegy, hogy az olvasó mániákusnak tartja-e Szabad Andrást, vagy pedig halálosan beleszeret, mindenképpen azt érzi, csak úgy érdemes élni, ahogy ő: ezen a hőfokon. Az ilyen szereplőt nevezzük főhősnek. Vele kell menni.” (Kemény István)

 

Bartis Attila 1968-ban született Marosvásárhelyen. Családjával együtt 1984-ben kivándorolt Magyarországra. Huszonhét évesen (1995) jelentette meg bemutatkozó regényét, A sétát. három évvel később jelent meg novelláskötete A kéklő pára címen. Eddigi legnagyobb sikerét A nyugalom című, 2001-ben megjelent regénye szerezte számára. Ez alapján írta meg Anyám, Kleopátra című drámáját, amelyet 2003-ban mutattak be a Nemzeti Színházban Garas Dezső rendezésében, Udvaros Dorottya főszereplésével. Dolgozott újságíróként is, egy évig írt tárcákat az Élet és Irodalom című folyóiratnak. Itt megjelent írásait A Lázár apokrifek című kötetében adta ki. Könyveit több nyelvre lefordították. Fotóművészként fényképei számos kiállításon vettek már részt. A nyugalom című regényéből Alföldi Róbert rendezett filmet, melyet 2008-ban mutattak be (Nyugalom). (Wikipedia.hu)

 

A felolvasást beszélgetés követi. Bara Hajnal tolmácsol.