Bögölydrónok, lázadó nyugdíjasok, egy disztópia és egy igazán erdélyi sci-fi – Zágoni Balázs könyvbemutatójáról
Zágoni Balázs A Gömb című ifjúsági regényét május harmadikán mutatták be a kolozsvári Reményik Sándor Galériában. A kötet a Fekete Fény című sci-fi-sorozat kezdő darabja, ugyanakkor a szerző első kamaszoknak szánt munkája. Az egybegyűlteket Berke Krisztina köszöntötte, majd a regényhez készült ízelítővideó megtekintése után Jakab-Benke Nándor filmszakértő-kritikus és Dóka Péter, az említett kötet szerkesztője ismertették azt.

 

 

 

Jakab-Benke Nándor elsősorban a szerző filmes múltját emelte ki, amely kitűnik regényéből is: talán ezzel magyarázható az is, hogy a beszélgetés során a legtöbben mintha csak freudi elszólásból leendő filmként hivatkoztak A Gömbre. Dóka Péter felhívta az érdeklődők figyelmét arra, hogy bár valóban erős vizualitás, megragadó képi világ és cselekményközpontúság jellemzi a regényt, van egy jól megragadható társadalmi-filozófiai vetülete is. A megfilmesítés kapcsán Zágoni Balázs hozzáfűzte, hogy a sorozat filmes adaptációjában ő is reménykedik, a forgatókönyv megírásában pedig mindenképp részt venne.

 

Ezt követően a szerző röviden felvázolta a regény főbb jellemzőit. A Gömb egy atomizálódó, városállamokba tömörülő társadalmat mutat be, amelynek kívülállói gombászásból és egyéb gyűjtögetésből élnek; fölöttük baljós bögölydrónok őrködnek, illetve maga a titokzatos Gömb. Ugyan konkrét utalás vagy államnevek nem szerepelnek a könyvben, kiderült, hogy a cselekmény Kelet-Közép-Európa térségen játszódhat. Jakab-Benke Nándor megjegyezte, hogy a történet állandóan reflektál a jelenre, a múltra és önmagára – mindezt zabolátlan iróniával teszi, így olyan abszurd elemekkel találkozhatunk, mint a nyugdíjasok lázadása, az öregek örökbefogadását támogató állami program vagy a kínai anyagi segély.

 

 

 

Felmerült továbbá az ifjúsági sci-fi-sorozatok piacának kérdése: Dóka Péter elárulta, hogy az ifjúsági könyvek marketingelhetőségük miatt rendszerint sikeresebbek a felnőttkönyveknél, ezért nagy reményeket fűznek A Gömb fogadtatásához. A kötet kiadása mondhatni írói-szerkesztői sikertörténetnek számít, ugyanis alig kellett javítson a kéziraton, Zágoni Balázs pedig pár szó kivételével szinte észre se vette a szerkesztői változtatásokat, olyan szervesen beleillettek a szövegvilágba. A zsánercsapdát illetően a szerző hozzátette, ismeri regénye műfajtársait (például Az éhezők viadala- vagy a Beavatott-trilógiát), azonban úgy gondolja, ez egy jellegzetesen erdélyi sci-fi, erdélyi szófordulatokkal és problémákkal. Ugyan a regénysorozat főhőse egy tizenhárom éves fiú, mindkét meghívott egyetértett abban, hogy élvezetes olvasmány lehet akár a felnőttek számára is.

 

A beszélgetés felolvasással zárult, melynek során közkívánatra elhangzott a lázadó nyugdíjasok helyzetét taglaló regényrészlet is. A könyvbemutató dedikálással folytatódott a Kofferben, majd egy író-olvasó találkozóval, amelyre másnap, május 4-én került sor.