Bújocskázni az őrülettel – Csanád Bretter Köréről
A Bretter Kör meghívottja november 6-án Miklya Csanád magyarországi költő, az ELTE történelem szakos hallgatója. Ezzel az alkalommal Horváth Benji indította a vitát és André Ferenc moderálta a beszélgetést.

 
 

 
A beszélgetés, mint mindig a versek felolvasásával kezdődik, Horváth Benji Balázs Imre József-féle tíz mondattal indítja a vitát, amelyek a nemzedékiség és a megszólalásmód felől hagynak maguk után kérdéseket (a fiatalok túl sokat tudnak az őrületről; a szégyen felszabadulása a versek őszinte jellemében; lehet-e valaki perverzióból mártír; lehet-e áldozatot bemutatni úgy, hogy nem világos, hogy ki mutatja be és kinek).

 
Az első vitaelem a bibliai elemek motivikusságát boncolgatja. Sikerül-e a költőnek úgy felhasználni ezeket, hogy a versben ne elvesszenek, hanem hatásos képekként éljenek meg. Látszólag Csanád Bújócska című verse fogta meg a hallgatók figyelmét a legjobban, amelyben André Ferenc szerint a többivel ellentétben egy saját világot akar felépíteni. Kali Ágnes is amellett tanúskodik, hogy az említett versben Csanád egy szociálisan érzékeny problémát (családon belüli agresszió, öngyilkosság) úgy képes élővé és hatásossá tenni, hogy behozza a saját véleményét és érzékenységét, így a mű személyessé válik és ez által tud megrázni és hatni.

 
 

 
A továbbiakban ugyanennek a versnek a mottójára ugrik át a vita. Szükséges-e, vagy csak egyfajta apológiája a szövegnek. Szegedi Fanni szerint azért van mottója a szövegnek, mert így nem a költő kell elindítsa a monológot, ami egy teljesen új kérdést vet fel: kiváltja-e a szépség a tragédia súlyát. Gothár Tamás úgy véli, a mottó ellentmond a szövegnek.

 
Horvát Benji a nagytöbbséggel ellentétben nem a Bújócskát preferálja. A zuhanás végén című versben André szerint az állattani szempontok megakadályozzák a mű dinamikáját, eposzszerűnek tűnik, de mégsem eléggé hatásos.

 
 

 
Végezetül Miklya válaszolt a feltett kérdésekre. Elárulta, hogy Kabai Lóránt javasolta neki, hogy ne írjon több alanyi verset. Azóta próbálkozik ezzel kísérletezni.

 
Annak ellenére, hogy a vita nehezen indult, a folyamatos fokozódás által az este végére teljesen hevültté vált a hangulat és egyre több ember szólalt meg. Csanád később azt is elárulta, hogy szándékosan, provokációból hozott olyan szöveget is, amely még szerinte is hemzseg a hibáktól.

 
 
 

A képeket György Alida készítette.