Hírek >

Hír |

Cseke Gábor A bozót című könyvének bemutatója a Liszt Intézetben
December 8-án délután hét órától a Bukaresti Magyar Kulturális Központ Liszt Intézetében mutatják be Cseke Gábor A bozót (Jnepelișul) című kötetét.

 

A Román Turisztikai-Alpinista Szövetség 1953-1996 között hivatalos sportmegmérettetésként egyetemi „alpiniádokat” szervezett a romániai hegyekben, a Szovjetunióból átvett alpinizmus-szervezési rendszert alkalmazva. A bozót című riportregényében Cseke Gábor, költő, író és újságíró az 1983-ban a Bucegi hegységben tartott alpiniádon történt tragikus balesetet dolgozza fel.

 

A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt és a fizikai kimerültség következtében három hegymászócsoport nem találta meg a Coştila menedékházat, kénytelenek voltak bozótból menedéket készítni maguknak, hogy átvészeljék a hosszú fehér éjszakát. A hat hegymászóból négynek sikerült megmenekülnie. Néhány héttel később a könyv szerzője kutatni kezdi baleset körülményeit, de egy „bozótban” találta magát, ahol senki semmilyen felelősséget nem vállal. Az így elkezdett munkát Cseke Gábor 1985 áprilisában fejezi be, a könyv pedig 1989 elején jelenik meg, majd 2008-ban másodszor is kiadták.

 

A kötet Tomonicska Ingrid fordításában 2021-ben román nyelven is megjelent a Rucksack sorozatban, az Outdoor Kulturális és Nevelési Egyesület (AECO) kiadásában.

 

A román nyelvű kötetről és a benne taglalt eseményekről Marian Anghel, a Svájcban működő, a Hegyivezetők és Túravezetők Egyesületi Nemzetközi Szövetségének (UIMLA) alelnöke, az International Mountain Leader (IML) szaktanfolyamokat szervező intézmény igazgatója beszél. Jelen lesz a fordító, Tomonicska Ingrid, illetve az 1983-as alpiniád néhány résztvevője.

 

Cseke Gábor erdélyi költő, író, újságíró, a Café Főnix internetes irodalmi portál szerkesztője. Első verskötete 1967-ben jelent meg a Forrás sorozatban, majd prózai munkáival is felhívta magára az olvasók és a szakma figyelmét. Számos verseskötet szerzője.

 

Tomonicska Ingrid műfordító, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai karának adjunktusa, kutatási területe: kortárs román irodalom, romániai magyar irodalom és összehasonlító irodalom.