Hírek >

Hír |

Czegő Zoltán könyvbemutatója Sepsiszentgyörgyön
CZEGŐ ZOLTÁN sepsiszentgyörgyi író, költő, publicista Katonabogár című regényének bemutatójára kerül sor 2017. június 22-én, csütörtökön 18 órától a “Bod Péter” Megyei Könyvtár Gábor Áron termében. A szerző beszélgetőtársa LÖVÉTEI LÁZÁR LÁSZLÓ költő, műfordító, a kötetet megjelentető csíkszeredai Hargita Kiadóhivatal vezetője, valamint MOLNÁR VILMOS író, a kötet szerkesztője lesz, házigazda Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

 
Versei és publicistikai írásai mellett Czegő Zoltán regényeket 1988 után, Magyarországra való kitelepülését követően kezdett írni. 2010-ben hazatért Sepsiszentgyörgyre, a Katonabogár című regényét már itt fejezte be. Ezt követően is több könyve jelent meg: Éjféltől virágig. Antinapló (Profiton, Kézdivásárhely, 2012); Kegyelmi idő. Versek imamalomra (Hungarovox, Budapest, 2012); A templomok lázadása. Új versek (Sepsiszentgyörgy, 2013); Két tenyérben (Artprinter, Sepsiszentgyörgy, 2015).

 
A Katonabogár először 2011-ben jelent meg a csíkszeredai Pallas-Akadémia Kiadónál, az ezúttal bemutatásra kerülő kiadás pedig szintén Csíkszererdában, a Székely Könyvtár sorozatban látott napvilágot.

 
 
A könyvről:


Balladaregény és regényballada. Szerves epikai mű, amelynek nyelvében, stílusában eleven líra lüktet, ami nem idegen a szerző eddigi regényeitől sem. Két falu drámai története egy abszurd, imaginárius Hatóság által meghatározva. S mindennek során ágazik-bogazik szerelem, hit és babona, egyetlen eleven rendszerében a hagyományos életnek. Ugyanakkor jelen van az együttgondolkodás az egyetlen életért, az egyetlen Bölcsőért.

 

Molnár Vilmos, a kötet szerkesztője így ír róla: „A történet nem valamely konkrét történelmi időben zajlik, ez egyfajta időtlenséget, örökérvényűséget biztosít a regénynek. S mégis, bár a falu férfilakosságával megesetteket nem lehet pontosan kötni egy adott történelmi eseményhez, nyilvánvaló, hogy a XX. századról van szó, arról a korról, amelyben a különféle ideológiák nevében a társadalommal kísérletezgető Hatalom a legnagyobb romlást hozta a székely faluközösségekre.”