Hírek >

Hír |

Czilli Aranka: Nyitott ablak. Könyvbemutató
A 9. Székelyföld Napok rendezvénysorozatának részeként kerül sor 2018. október 16-án, kedden a Bod Péter Megyei Könyvtár Olvasótermében Czilli Aranka Nyitott ablak című, első verskötetének sepsiszentgyörgyi bemutatójára. A szerző beszélgetőtársa Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

 

„Első verseskönyve is elárulja, hogy noha többnyire szabadverseket ír, jó formakészséggel rendelkezik, dalszerű költemények, gyermekhangra írt versek, és rövid, aforizma-jellegű írások is születnek keze alatt. Jellemzője az őszinte hang, a leírt események, gondolatok, érzések plasztikus, a humort, öniróniát sem nélkülöző megjelenítése. Egy, az élet mindennapjaiban is jövőt, távlatot igénylő személyiség tükre ez a kötet. A fiatal, gondolkodó ember és édesanya  élményei adják a versek gazdag nyersanyagát, és teremtenek bensőséges hangulatot. Élete, családja, munkája hétköznapi történeteivel, eseményeivel és sokszor keserves tapasztalataival, következtetéseivel van jelen ezekben az életteli versekben. A mai erdélyi magyarság »keskeny útján« járó, intellektuálisan és érzelmileg igényes ember, érzékeny asszony személyisége hitelesen szólal meg a kötet egymással is összhangot teremtő, egymásnak válaszoló verseiben.”(Mezey Katalin)

 

A szerzőről:

 

Czilli Aranka (1982, Kovászna): elemi és középiskoláit szülővárosában végezte, egyetemi oklevelet Kolozsváron, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem néprajz–magyar szakán szerzett 2007-ben. Első írásai Lukács Aranka néven jelentek meg romániai magyar napilapok kulturális mellékletében és irodalmi folyóiratokban (Romániai Magyar Szó, Helikon, Krónika, Korunk). A magyarországi irodalmi folyóiratok közül a Magyar Napló, az Agria és a Lyukasóra közölte verseit, az elmúlt években rendszeresen publikált a csíkszeredai Székelyföld kulturális folyóiratban. Családjával Kovásznán él, három gyermek édesanyja.