De vajon?
 
 
Szabó Róbert Csaba: Vajon nagyi és az aranyásók. Gutenberg Kiadó, Csíkszereda, 2017. Orosz Annabella illusztrációival.

 
 

Vajon? – hangzik el a kérdés, és máris egy kaland kellős közepén találjuk magunkat, ahol egyáltalán nem kevés a tét. Ami nem egyetlen embert igénylő tevékenység. A kaland csak akkor lehet igazi, ha van segítőtársa az embernek. Minél több, annál jobb.

 
Vajon? Hangzik el újból, és mindannyian elgondolkodunk azon, hogy vajon tényleg minden úgy van-e, ahogy hisszük, vagy sokkal több titok rejtőzik a világban, mint amit el tudunk képzelni. Vajon képesek vagyunk feltenni a megfelelő kérdéseket, és ha igen, akkor megkapjuk rá a megfelelő válaszokat? Vajon felhasználható mindaz a tudás, amelyet nagyszüleink egy élet munkájával szereztek meg? És amikor a legképtelenebb dolgok történnek, képesek vagyunk-e véghezvinni az elképzelhetetlent? A kérdések egyre csak gyűlnek, de vajon?

 

Fantázián szárnyalásában az Orosz Annabella által készített színpompás grafikák is segítenek, beléphetünk az Aranyváros rejtélyekkel teli világába, hogy együtt éljük át a kalandokat a szereplőkkel. Bár egy gyerekkönyvről van szó, de vajon? A kapzsiság minden korosztályt érintő probléma. Az új generációra vár, mit kezd azzal, ami körülveszi őt, de vajon? Befolyásolhatja-e egy tizenéves kamasz a világ vagy a nagyvállalatok működését az idősebbek tudása nélkül? Vajon tényleg egy olyan úton kell végigmenni, amely még járatlan, vagy vannak kitaposott ösvények a bozóton túl? Vajon léphetünk mások nyomdokaiba, vagy egy idő után elkerülhetetlenül túlhaladjuk elődeinket? Fontos, hogy a tömérdek kérdés közül ki tudjuk választani azt, amely a legmegfelelőbb a helyzet szempontjából. Azzal azonban tisztában kell lennünk, hogy a kérdések önmagukban nem érnek semmit, ahogyan a válaszok is hasznavehetetlenek a megfelelő kérdések feltétele nélkül.

 

Ha nem vagy elég bátor és elhivatott, akkor könnyen befolyásolhatóvá válsz és rossz útra vezethetnek. Ha nem vagy elég megfontolt, akkor biztosan nem fogod észrevenni a körülötted végbemenő csodákat. Úgyhogy kalandra fel, tarts te is Vajon nagyival és az aranyásókkal!