Digitális színes nyomatok
Születésnapi ajándékkal, első egyéni tárlata megrendezésével lepte meg önmagát, kollégáit meg a művészetek barátait Szűcs Enikő grafikus, a temesvári Nyugati Egyetem képzőművészeti és design kar formatervezői szakának adjunktusa. Élet- és alkotói pályája mérlegkészítésre sarkalló, fontos határkövének átlépése arra serkentette a Székelyudvarhelyen világra jött, grafikusi oklevelet a Béga-parti városban szerzett fiatal képzőművésznőt, aki egyetemi oktatóként tizenhat éve a designer-növendékeket ismerteti meg a kompozíció alapjaival, hogy miután alkotásaival tehetsége beszédes tanúbizonyságát adva közel 80 csoportos tárlaton szerepelt, Körforgás címen összeállított önálló tárlatával is nyilvánosság elé lépjen a szegedi Polgári Szalonban.
 
Szerénysége mellett Szűcs Enikőt választott műfaja, a számítógépes grafika még erősen vitatott helyzete, megítélésének megosztottsága is tartózkodóvá, óvatossá tette. Csendben szorgoskodva kivárt. Köztudott, hogy nagyon sok honi és nemzetközi seregszemléről, bi- vagy triennáléról eleve kizárják a nem hagyományos sokszorosítási eljárásokkal készült nyomatokat. Másfelől a digitális képzőművészet nagykorúvá érését demonstrálva sokasodnak a kimondottan a számítógépes képalkotást felkaroló, népszerűsítő rendezvények. Világszerte jelentős művészeti intézmények – a San Francisco-i Modern Művészetek Múzeumától a New York-i Kortárs Művészetek Új Múzeumáig – nyitották már meg kapuikat a kanonizálódás útját járó új műfaj előtt.
 
Kifinomult művészi érzékét, fogékonyságát és leleményességét magas fokú grafikusi tudással, jártassággal, ötletességgel és kimért precizitással párosítva szerkesztette meg tartalmas és szellemes digitális képeit Szűcs Enikő. Jellegzetes forma- és színvilágú, speciális vászonalapra nyomtatott grafikáit a számítógépekbe táplált szoftverek adottságainak, kombinációs képleteinek, változatos megoldásainak leleményes kamatoztatásával alkotta meg vizuális élményt sugárzó kompozícióit. A Photoshop képfeldolgozó program segítségével látomásos egyéni kép- és jelvilágot varázsol a képernyőre, illetve a preparált, vakrámákra feszített vászonfelületekre.
 
Szegeden bemutatott képei tulajdonképpen vonalak, formák, színek, mértani idomok halmazából egybeszerkesztett struktúrák, hatásosan tagolt és társított algoritmusok. Szűcs Enikő saját készítésű, vagy átvett fényképeket visz be a számítógép memóriájába, illetve az egyes programokba eleve beépített képelemeket, formákat, struktúrákat és színeket hívja elő, amelyeket kombinál, egybeszervesít, átdolgoz, torzít, ízekre szed, hogy aztán végül újrakomponálja, képpé építse és lényegítse.
 
Bizonyos fokig álomszerű az a formavilág, amelyet Szűcs Enikő grafikáin felvonultat. Gyakorta kimondottan olyan dolgokat, különös jelenségeket és bizarr viszonylatokat  jelenít meg, amelyek az álom és a képzelet szüleményei. A valóságból kiszakított, átemelt elemeket izoláltan emeli ki némelykor, máskor meg szokatlan, nem mindennapi kontextusokba állítja. Furcsa keveréklényeket jelenít meg elképesztő attribútumokkal a képzelet és a számítógép szülte helyszíneken. Előszerettel használja a tömlőszerű, a kígyózó csöveket, a tekervényes indákat idéző képződményeket, amelyek még portréit is behálózzák és „ritmizálják”. Szűcs Enikőnek – képei tanúsága szerint – nagyon élénk a fantáziája. Képes ébren is szépeket, titokzatosakat, elgondolkodtatóakat és izgalmasakat álmodni – és alkotni. Jó adag pajkosság, szellemesség, visszafogott játékosság oldja derűssé Szűcs Enikő digitális színes grafikáit.

 

 

szucs_eniko_a-haz_emlekei222

A ház emlékei

 

 

szucs_eniko_a_szinek_ereje

A színek ereje

 

 

szucs_eniko_belso-impulzusok-i222

Belső impulzusok

 

 

szucs_eniko_csorgofak22

Csörgőfák

 

 

szucs_eniko_darazsvaros22

Darázsváros

 

 

szucs_eniko_nyirfa

Nyírfa

 

 

szucs_eniko_palanta

Palánta

 

 

szucs_eniko_ritmusok

Ritmusok

 

 

szucs_eniko_szenvedelyek

Szenvedélyek

 

 

szucs_eniko_szingyar

Színgyár