Hírek >

Hír |

Dinamikus törekvések – a Pécsi Tudományegyetem művészeti karán oktató tanárok kiállítása
A Kolozsvári Művészeti Múzeum a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karával közösen szervezézésben kerül sor a „Dinamikus törekvések” című kortárs képzőművészeti tárlat megnyitójára, amelyre 2018. május 10-én, csütörtökön, 18 órától kezdődően kerül sor a Művészeti Múzeum időszaki kiállítótereiben (emelet, déli szárny).

 
A pécsi Művészeti Kar az ország egyetlen felsőfokú zenei és képzőművészeti képzést integráltan folytató központja. Az itt folyó magas fokú oktatás egyedülálló módon, tudományegyetemi közegben biztosítja a művészeti képzés legmagasabb szintjét is – a művészeti doktori képzést. Képzéseinkben helyet kapnak a korszakot meghatározó, művészetet érintő mediális technikák, a zenei- és a vizuális művészeti informatika kutatás programjai is. A Művészeti Kar számára a Pécsi Tudományegyetem intézményi kerete egyedülálló lehetőséget kínál interdiszciplináris kutató-alkotó tevékenységre. A kar hatszáz növendékével, nyolcvan oktatójával a város, a régió kulturális életének meghatározó alakítója. Művésztanárai, növendékei rendszeres résztvevői, díjazottjai a régió, az ország és Európa művészeti eseményeinek.

 
Jelen kiállítás szereplői a különböző képző- és alkalmazott művészeti szakok, illetve a zenei intermédia szak oktatói, akik a magyar képzőművészeti szcénában változatos művészeti irányvonalakat, stratégiákat képviselnek. Az általuk megjelenített sokrétű látásmód az oktatásban is érvényesül. Pécs városának kulturális hagyományai, a képzőművészeti életben elfoglalt jelentős szerepe inspirálóan hat a Művészeti Kar közösségére. A kiállítás arra tesz kísérletet, hogy megmutasson egy lehetséges keresztmetszetet ebből a sokszínű szellemi műhelyből. A tárlaton a klasszikus képzőművészeti műfajok mellettmegjelenik az alkalmazott művészetek területéről a kerámia és a reklámgrafika is.

 
A kiállításon a következő művész-tanárok alkotásai szerepelnek: Ádám Zoltán, Bóbics Diána, Böhm Gergely, Budai Lotte, Bullás József, Burkus Judit, Colin Foster, Ernszt András, Fusz Görgy, Gaál Tamás, Gerendy Jenő, Hegyi Csaba, Kovács Balázs, Lengyel Péter, Losonczy István, Lukács József Jóka, Mészáros Gergely, Nagy Márta, Nemes Csaba, Nyilas Márta, Palatinus Dóra, Ráthonyi Kinga, Simon Péter Bence, Somody Péter, Tóth Zsuzsa.

 
A kiállítás kurátorai: Nyilas Márta, Nemes Csaba.

 
A kiállítást megnyitják: Ioan Sbârciu egy. prof., a Kolozsvári Képzőművészeti és Design Egyetem szenátusának elnöke és Nemes Csaba képzőművész.