Hírek >

Hír |

Dr. Balázs Lajos néprajzkutató könyvbemutató-előadása Sepsiszentgyörgyön
Dr. Balázs Lajos csíkszeredai néprajzkutató, egyetemi oktató Nyergestető. A lelkiismeret ágkeresztes-kopjafás temetője című könyvének (Gutenberg Kiadó, Csíkszereda, 2018) előadásjellegű, vetített képes bemutatója lesz Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében 2018. május 3-án, csütörtökön, 18 órától. A rendezvény házigazdája Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

 

Nyergestetőről történelemkönyvekben, történészek tanulmányaiban, útleírásokban olvasni, de költőket, művészeket is megihletett. A nemzeti kegyelet néprajzi földrajza alcímmel megjelent, bemutatásra kerülő könyv azonban nem a nyergestetői csata történetét meséli el, nem történelmi hitelességet, pontosságot keres. Azt vizsgálja, ahogyan él egy történelmi esemény az emberek tudatában – hogyan hat, milyen érzéseket, érzelmeket gerjeszt, milyen emlékeket tart ébren vagy takaréklángon. A kötetben tehát a másképpen elmondott történelemmel szembesül az olvasó.

 

A nyergestetői ágkeresztes (vesszős), kopjafás temető nem a Lelkiismeret eltemetője, amint a címből kiolvasható lenne, hanem inkább a nyugtalan Lelkiismeret megjelenítője, a nemzeti kegyelet és tisztelet „örökmécsese”. Ez a különleges temető a székely-magyar nemzeti közösség együvé tartozásának, helyben maradásának makacs akarása, az életüket ott hagyó székely katonák becsületének, méltóságának védelmezője, emlékeztetője.