Egy lezáratlan életmű dokumentumai
A közelmúltban két helyszínen is bemutatták a tavaly váratlanul elhunyt grafikusnak, művészetszervezőnek, a Székelyföldi Grafikai Biennálé korábbi kurátorának, Siklodi Zsoltnak az életmű-kiállítását. Az V. biennálé alkalmából előbb a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban, majd a csíkszeredai Megyeháza Galériában ismerkedhetett a közönség a sokoldalú grafikus munkásságával nemcsak a kiállított alkotások, hanem a tárlathoz kapcsolódó, az életművet tematizáló kiadvány által is.

 

A kiállítás Siklodi alkotói sokoldalúságára koncentrál, egy olyan művészt láttat, aki a gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központnál végzett, elsősorban a Korkép Művésztelephez és kortárs művészeti folyóirathoz, illetve a biennáléhoz kapcsolódó intenzív szervezői és szerkesztői munkája mellett egy folyamatosan kísérletező, különböző életszakaszaiban nemcsak alkalmazott technikáival, gyakran sorozatokká érlelt témáival, hanem változó művészi attitűdjével is nagyon sokrétű alkotói pályát jár be.

 

Grafikusként startol, aki a klasszikus technikák mellett, mint a rajz, litográfia, rézkarc, az egyre bővülő, új technológiák adta lehetőségekkel is szívesen kísérletezik, mint a plotterrajz, fénymásolás, gépi gravírozás, digitális fényképezés. Gyakran fest is vagy különböző objekteket készít – ez utóbbiak mind jobban egy lokalitáshoz köthető művészi szemléletmódot tükröznek, mely monumentális hatású, Parajd és Szováta környezetébe megálmodott munkaterveinél, illetve az éppen adott hely környezetéből inspirálódó, a természetet alkotó módon, ugyanakkor alázattal közelítő, rövid élettartamú természetművészeti alkotásainál válik igazán érzékletessé. Lokalitás iránti érzékenységével ugyanakkor nem valamiféle elszigetelt világot teremt, hanem horizontokat nyit, változó perspektívákat adva.

 

Témái hosszan tartanak, és ahogy idővel mélyülnek, mind jobban összeilleszthetők töredékei. Különböző kísérleteivel, játékos megoldásaival, megmozgatott perspektíváival olyan átjárásokat teremt, melyek túlmutatnak a lokalitáson, és művészetét egy globális térképre helyezik.

 

 

Lélek

 

 

Sixtus Madonna

 

 

Sixtus Madonna

 

 

Hollywood

 

 

A csík húzza a repülőt

 

 

Tavak

 

 

Tavak