Hírek >

Hír |

Egy maréknyi víz (Tzveta Sofronieva berlini bolgár költő Erdélyben)
A fenti címmel Tzveta Sofronieva berlini bolgár költővel beszélget Murányi Sándor Olivér író október 10-én, csütörtökön 19 órától a székelyudvarhelyi Gondűző Étterem- és Szállodában, október 11-én, pénteken 17 órától pedig a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban.

 

TZVETA SOFRONIEVA (1963, Szófia) közel kéttucatnyi kötete lírai, prózai, drámai művek mellett esszét és műfordítást is tartalmaz. Irodalmi installációk szerzőjeként, valamint szerkesztőként is tevékeny. Fizika szakon végzett, tudománytörténeti témában doktorált. Kanadai és egyesült államokbeli állomások után jelenleg Berlinben él. Németül, bolgárul, angolul ír. Több mint nyolc nyelven beszél. Számos irodalmi díjat kapott. Verseiben nem az állandó, hanem a mozgásban, a mindig kölcsönhatásban levő nyilatkozik meg. Hiperperfomatív korunkban olyan esztétikára törekszik, mely megengedi a költészet és a tudomány, a magány és valahová tartozás, a világ iránti kíváncsiság és a világról szóló narratívák mély találkozását. Sofronieva alkotásai elgondolkoztatnak mind az ember önmanifesztálási kényszeréről, mind tettei iránti felelősségérzetéről, és olyan művészetet ünnepelnek, mely nem téveszti össze „a bemozdult, homályos fényképet a köd, a felhők felvételeivel” (E. Schrödinger). Magyarul A föld színe címmel jelent meg könyve a L’Harmattan Kiadónál 2018-ban.

 


Az izgalmasnak ígérkező rendezvény támogatói a Szépírók Társasága, a Kájoni János Megyei Könyvtár, Hargita Megye Tanácsa, valamint a Gondűző Étterem és Szálloda. A szerző kötete a helyszínen kedvezményesen megvásárolható, az érdeklődőknek dedikálva. Mindenkit szeretettel várnak.