Egy nap helyett hét napig éltették Szatmáron a magyar kultúrát
Színházi előadásokkal, koncertekkel és történelmi tanácskozással telt az elmúlt hét Szatmárnémetiben, ahol a Magyar Kultúra Napját egyhetes rendezvénysorozattal ünnepelték.
“Védekezzetek a közöny ellen, védekezzetek a túlzott anyagiasság ellen, védekezzetek a pénz mindenhatóságának elismerése ellen, és forduljatok a lelki értékek, a szellemi értékek felé!” Fényi István gondolatai ezek, melyeket immáron tizenegy esztendeje szem előtt tartva, a szatmárnémeti Ady Endre Társaság Egycsillagú égbolt mottóval szervez egyhetes rendezvénysorozatot az év első hónapjában.

 

 

Felolvasószínházi előadás a csángók mindennapjaiból

 
A Magyar Kultúra Hetét minden évben január 22. (A Magyar Kultúra Napja) és január 27. (Ady Endre halálának napja) között rendezik meg. A szatmárnémeti Ady Endre Társaság alapvető célkitűzése a magyar kulturális örökség és a keresztény értékrend ápolása és megőrzése. Ezen elveket alapul véve, 2017-ben is egy igen színvonalas esemény kerekedett belőle, bizonyítván azt, hogy kulturális értékeink, hagyományaink oly sokszínűek és változatosak, hogy műfajtól és kifejezésformától függetlenül, békében megférnek egymás mellett csángók és betyárok, történelmi személyiségek és tragikus sorsú színésznők, klasszikus magyar zeneszerzők és bibliai alakok egyaránt.

 
 

Ferenczi György és a Rackajam muzsikája lenyűgözte a közönséget

 
A Magyar Kultúra Hetén a szatmáriakkal ünnepelt Ferenczi György és a Rackajam két produkció erejéig is, mégpedig a budapesti Nemzeti Színház Betyárjáték c. előadásával, ami amolyan „koncertfilmtáncszínház” volt, és Gryllus Dániel Pál apostol című hangversenyén is közreműködtek, dalokkal tolmácsolva az apostol tanításainak ma is változatlanul ható érvényességét. Sata-Bánfi Ágota különleges frumószai csángó mesékkel szórakoztatta az érdeklődőket, melyek Máthé Kriszta magyartanárnő és újságíró személyes tapasztalataiból, élményeiből születtek. A Magyar Drámák Színházának előadása A nagyrahivatott, a térség szülötte, az erdődi származású Bakócz Tamás alakja köré épült, akit az 1513-as vatikáni választáson majdnem megválasztottak pápának.

 
 

Tóth Auguszta zenés színházi estjét vastapssal köszönték meg a nézők

 
Fráter Zoltán irodalomtörténész egyedülálló módon, egyszemélyes színházi estet írt Csomor Csilla színésznő számára Déryné Széppataki Róza művészi pályájának és magánéleti hányattatásainak bemutatására. Ebből a darabból született az Édes Rózám c. előadás, mely szintén látható volt a Magyar Kultúra Hetén. Ha már a színésznőlegendáknál tartunk, kihagyhatatlan a sorból Mezei Mária alakja is, akit Tóth Auguszta Hoztam valamit a hegyekből című műsorával elevenített meg.

 
 

A Kétszemélyes tragédiát az Északi Színházban mutatták be

 
A beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház, Árkosi Árpád rendezésében vitte színre Kányádi 1990-ig Romániában meg nem jelenhetett drámáját, a Kétszemélyes tragédiát, míg a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmóniában koncertezett a Kossuth- és Liszt-díjas Hegedűs-házaspár – Hegedűs Endre és Katalin –, akik Bartók, Liszt és Schubert műveket adtak elő a komolyzene szerelmeseinek.

 
 
Összességében elmondható, hogy az Ady Társaság által szervezett egyhetes rendezvénysorozat méltán hű volt a magyarság kulturális értékeihez, és tartalommal, mély gondolatisággal töltötte meg a szatmáriak szürke hétköznapjait.

 
 
 
A fotókat Szabó Kinga Mária készítette.