Elképzelt Kolozsvár – Tompa Andrea könyvbemutatója

Árnyalatokkal és érzelmekkel teli, színházi élménynek is beillő felolvasó délutánnal indult Tompa Andrea Fejtől s lábtól című regényének bemutatója Szatmárnémetiben augusztus 22-én. Albert Csilla és Dimény Áron, a Kolozsvári Állami Magyar Színház két művésze jó „ráérzéssel” összeválogatott részleteket olvasott fel a szerző második regényéből, melynek központi helyszíne „egy időben és térben messziről elképzelt Kolozsvár, egy fiktív város”.

 

A történet eseményei 1910-ben kezdődnek, majd a szereplők jellemfejlődésével egyidőben haladunk előre az időben érintve az első világháborút és a trianoni eseményeket is. Bár már sokadjára hallotta az író megelevenedni saját sorait, mégsem úgy hallgatta a színészeket, mint aki jól ismeri a mondatokat, inkább függetlenítve attól, hogy ő írta ezeket, arra koncentrált, hogy átadja magát az érzésekkel, humorral és színekkel teli színészi előadásmódnak.

 
 

 

Sorok, melyek nem eresztik az olvasót

 

A regény egyik erőssége az a rendhagyó, konstruált nyelv, mely kicsit archaikus, kicsit vidékies, kicsit németes, vagy, ahogy az író is fogalmazott „kicsit borzolt, elidegenített, amitől talán az olvasó jobban figyel, nem siklik át olyan gyorsan a mondatokon és a tartalmon.”.

 

 

Ameddig Tompa Andrea első könyvében, A hóhér házában nagyon sok önéletrajzi elem szerepel, addig a szóban forgó második teljesen fikciós. Az első regényének kora a hetvenes-nyolcvanas évek diktatúrája, amit az író maga is megélt, ám a trianoni döntés utáni Erdélyről nincs semmiféle élettapasztalata, így csak képzelőerejére és rengeteg kutatómunkára szorítkozhatott. A szerző rendkívül részletesen ír a ki­sebbségi létről, történelmi érdekességekről, a század ele­ji ko­lozsvári egye­te­mi éle­tről, politikáról, katonai dolgokról, orvostudományról és a fürdőhelyek életéről. Ezt a rengeteg anyagot felölelő kutatómunkát párhuzamosan folytatta a regény írásával, és ahogy arra külön is kitért, egyszerre fejlődött és okosodott kötetének két főszereplőjével, egy félig csángó, félig székely származású, Brassó mellől való orvostanhallgatóval és egy nagyenyedi zsidó családból származó medikával.

 

 

Már nem sokat várat magára, hogy érettségi tétel legyen

 

A felolvasását és a beszélgetést követően a hallgatóság tehette fel kérdéseit.
A közönség soraiban ülők főképp arra voltak kíváncsiak, hogy honnan jött a 2018-ban Libri irodalmi díjjal kitüntetett Omerta című regényének szép csengésű címe, valamint az is szóba került, hogy mivel már letölthető oktatási segédanyag is elérhető a Fejtől s lábtólhoz, valamint az Omertához, nem kell sokat várni arra sem, hogy érettségi tételként is szerepeljen ez a két mű. A szerző erre csak annyit reagált: „az ember ilyenkor csak lesi, hogy mi történik és miért pont vele, de minden ilyen dolog igazi ajándék”.

 

 

 

A képek forrása a Partiumi Magyar Napok facebook oldala.