„Én ezeket, mint népviseleti mintákat gyűjtöttem”
Sokak számára a történelmi regényhez való anyaggyűjtés például a korabeli viseletre, fegyverekre és egyéb tárgyakra vetül ki. Závada Pált ez kevésbé érdekli, számára az válik relevánssá, hogyan gondolkodtak évekkel ezelőtt, milyen megszólalási módok voltak érvényesek egy adott korszakban. A szerző új kötetének (Wanderer) bemutatójára pénteken délután került sor a Bánffy-palota udvarán, a 10. Kolozsvári Könyvhét keretén belül. A szerzővel Dési János beszélgetett, alkotói folyamatról, írástechnikákról és jövőbeli tervekről.

 

Závada már a könyvbemutató elején megteremtette a felszabadult hangulatot, amikor Kolozsvárhoz köthető, fiatalkori emlékeit osztotta meg a jelenlévőkkel. A közönség soraiból hangos kacagás csendült fel, amikor arról mesélt, hogyan vezette körbe őket a nagyvárosban Kányádi, miközben folyamatosan történeteket mesélt, sőt, a busznak olykor felesleges köröket is tennie kellett, hogy a mondandója végére érjen. Závada megjegyezte, örömmel tölti el, hogy legújabb regényével ellátogathatott a 10. Kolozsvári Könyvhétre.

 

Fotó: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét / Facebook

 

 

Dési megjegyezte, a Wanderer eseményei egy nagy történelmi forduló idején játszódnak, akárcsak a korábbi kötetek történetei. A moderátor arra volt kíváncsi, miért érdeklik ennyire a szerzőt a történelmi események? Závada olyan kérdésekre, történetekre fókuszál, amelyek ma is rejtélyként léteznek, amelyek nem derülnek ki történelemkönyvekből. Szociológus voltából is adódóan arra kíváncsi, hogyan gondolkodtak, hogyan beszéltek bizonyos témákról egy adott korszakban, ezeket – az ő szavaival élve – „népviseleti motívumként” gyűjti kutatói munkája során, majd ezekkel ruházza fel hőseit. Szereplői mind fiktív figurák, akiknek bonyolult történetét és gondolkodásmódját követheti az olvasó. Závada úgy véli, akkor végezte jól munkáját, ha az olvasó hitelesnek találja a karaktereket, miközben tudja, az egyes szereplők csak a mű fiktív világában léteznek.

 

A beszélgetés végéhez érve a népszerű kérdés nem maradhatott el: mik a szerző jövőbeli tervei, mire számíthatnak az olvasók? Závada erre legújabb regényének rövid összefoglalóját osztotta meg a közönséggel. A Nagyvárad-Berlin címet viselő, éppen készülő kötet verses regény lesz; főszereplője az 1937-ben Berlinbe utazó Ádám, aki a történet elején régi szerelmétől, Évától búcsúzik. Azt is megjegyezte, hogy egészen véletlenül egy Lucifer nevezetű alaknak is nagy szerepe van abban, miért utazik el a főhős, a közönség ekkor már többször összekacsintott. Závada a közönségre kacsintott, majd mosolyogva tette hozzá: bármiféle esetleges egybeesés a valósággal pusztán a véletlen műve.