Hírek >

Hír |

Erdélyi Lajos könyvbemutatója Budapesten
A kolozsvári Quadro Galéria és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria szervezésében kerül sor Erdélyi Lajos Bennünk a nagyvilág. Portréfotók és interjúk című könyvének bemutatójára.

 
A kiadványt méltatja, majd a szerzővel és Székely Sebestyén György művészettörténész-szerkesztővel a beszélgetést vezeti Szücs György, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese.
 
 
IDŐPONT ÉS HELYSZÍN:
2018. június 7. csütörtök, 15 óra
Magyar Nemzeti Galéria, Előadóterem, B épület, földszint
1014 Budapest Szent György tér 2.

 
ERDÉLYI LAJOS 1929-ben született Marosvásárhelyen. Kamaszkorában kezdett el fényképezni. 1944-ben a város teljes zsidó lakosságával együtt deportálták. Édesanyját és húgát elveszítette, a háború befejezése után édesapjával tért vissza Marosvásárhelyre. 1950-ben közgazdasági diplomát szerzett Kolozsváron, majd további két évig tanult a Bolyai Egyetem történelem–filozófiai fakultásán. Közel negyven év alatt megjárta a „szocialista építés” értelmiségi dolgozójának jellegzetes életútját: eltávolították az egyetemről, esztergált a Vasúti Műhelyeknél, riporter, fotólaboráns, közléstől eltiltott fotóriporter, teljes jogú szerkesztő volt…
1958-ban hazaköltözött Marosvásárhelyre, ahol előbb a Művészet, majd az Új Élet című folyóirat munkatársa lett. 1988-ban, nyugdíjasként áttelepült Magyarországra. Folyóiratok közlik írásait, könyvei, albumai magyarul, valamint német, angol és román fordításban jelennek meg. Egyéni fotókiállításokat rendez Romániában, Magyarországon, az Amerikai Egyesült Államokban és a Baltikum államaiban.

 
A 312 oldalas kötet Erdélyi Lajos művészekkel való kapcsolatának két vetületét mutatja be: a 20. század második felében készített fényképeket és beszélgetéseket. A válogatásban hatvan művész szerepel, többségükben a portrékat kiegészíti a magnószalagra rögzített interjúk szövege. Zömében erdélyi alkotókról van szó. A fotográfus barátai mellett az erdélyi kultúra „nagy öregjei” – Fülöp Antal Andor, Nagy Imre, Vida Géza –, a párizsi és New York-i magyar emigráció művészei – Brassai, Lucien Hervé, André Kertész –, valamint kakukktojásként Rufino Tamayo.