Hírek >

Hír |

Erdélyi Lajos könyvbemutatója
A Quadro Galéria és az Idea Könyvtér szervezésében a 6. Adventi Könyvvásár keretében kerül sor Erdélyi Lajos Bennünk a nagyvilág. Portréfotók és interjúk című könyvének bemutatójára.

 

A kiadványt bemutatja Szilágyi Júlia irodalomkritikus, valamint a könyv szerkesztői: Székely Sebestyén György művészettörténész és Szuszámi Zsuzsa rádió-szerkesztő.

 

IDŐPONT ÉS HELYSZÍN:
2018. december 13., csütörtök, 18:30 óra
Vallásszabadság Háza, Kossuth Lajos utca (1989. december 21. sugárút), 14. szám

 

ERDÉLYI LAJOS 1929-ben született Marosvásárhelyen. Kamaszkorában kezdett el fényképezni. 1944-ben a város teljes zsidó lakosságával együtt deportálták. Édesanyját és húgát elveszítette, a háború befejezése után édesapjával tért vissza Marosvásárhelyre. 1950-ben közgazdasági diplomát szerzett Kolozsváron, majd további két évig tanult a Bolyai Egyetem történelem–filozófiai fakultásán. Közel negyven év alatt megjárta a „szocialista építés” értelmiségi dolgozójának jellegzetes életútját: eltávolították az egyetemről, esztergált a Vasúti Műhelyeknél, riporter, fotólaboráns, közléstől eltiltott fotóriporter, teljes jogú szerkesztő volt…
 

1958-ban hazaköltözött Marosvásárhelyre, ahol előbb a Művészet, majd az Új Élet című folyóirat munkatársa lett. 1988-ban, nyugdíjasként áttelepült Magyarországra. Folyóiratok közlik írásait, könyvei, albumai magyarul, valamint német, angol és román fordításban jelennek meg. Egyéni fotókiállításokat rendez Romániában, Magyarországon, az Amerikai Egyesült Államokban és a Baltikum államaiban.

 

A 312 oldalas kötet Erdélyi Lajos művészekkel való kapcsolatának két vetületét mutatja be: a 20. század második felében készített fényképeket és beszélgetéseket. A válogatásban hatvan művész szerepel, többségükben a portrékat kiegészíti a magnószalagra rögzített interjúk szövege. Zömében erdélyi alkotókról van szó. A fotográfus barátai mellett az erdélyi kultúra „nagy öregjei” – Fülöp Antal Andor, Nagy Imre, Vida Géza –, a párizsi és New York-i magyar emigráció művészei – Brassai, Lucien Hervé, André Kertész –, valamint kakukktojásként Rufino Tamayo.