Hírek >

Hír |

Erdélyi szerző a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj esélyesei között: Bartók Imre, Kemenes Henriette és Korpa Tamás a döntőben
A Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjra esélyesek köre három szerzőre szűkült: Bartók Imre Majmom, Vergilius, Kemenes Henriette Odú és Korpa Tamás A lombhullásról egy júliusi tölggyel című műve esélyes a nettó hatezer eurós nagyösztöndíjra – a másik két döntős 500 eurós támogatásban részesül. Az irodalmi ösztöndíjra jelölt műveket Parti Nagy Lajos, Keresztury Tibor és Szilasi László zsűrizték.

 

Az ösztöndíj célja a tehetséges, rendszeresen publikáló, debütáló szerzők felkarolása, legfeljebb egy évig megfelelő, nyugodt munkakörülmények biztosítása az új művek létrehozására, valamint a kiadott mű német nyelvű megjelenésének elősegítése. Mindezek mellett a díjazott egy hónapig a stuttgarti Solitude Akadémia és a Stuttgarti Magyar Intézet vendége, továbbá a Literarisches Colloqium Berlin (LCB) berlini ösztöndíjasa szintén egy hónapig. Korábban Krusovszky Dénes (2013), Mán-Várhegyi Réka (2014), Áfra János (2015), Bencsik Orsolya (2016), Závada Péter (2017), Simon Márton (2018) és Harag Anita (2019) részesültek Horváth Péter-ösztöndíjban.

 

A koronavírus-járvány gyors terjedésére való tekintettel a díjátadóra zárt körű esemény formájában kerül sor a három döntős jelenlétében, ezt december 3-án közvetítik online az Írók Boltja Facebook-oldalán.