Hírek >

Hír |

Fekete Vince Vargaváros című kötetének bemutatója Sepsiszentgyörgyön
Fekete Vince költő, író, műfordító Vargaváros címmel a budapesti Magvető Kiadónál frissen megjelent verskötetének bemutatójára kerül sor 2019. december 10-én, kedden, 18 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében. A szerzővel a rendezvényen Bogdán László író, költő beszélget. Felolvasással közreműködik Mátray László színművész, a Tamási Áron Színház tagja. Házigazda: Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

 

Tíz évig dolgozott a Vargaváros szövegén Fekete Vince, eközben más, a készülő munkával rokonítható, de attól el is térő kötetei jelentek meg, így tavaly a közönség és a kritika által is elismeréssel fogadott Szárnyvonal.

 

Sajátos kézikönyv Kézdihez a Vargaváros, miközben nem az, illetve több, másabb annál. A megírása közben kitartó kutatással összegyűjtött, a település és a vidék múltját feltérképező helytörténeti anyag úgy szövődik be a zömmel nagyobb lélegzetű versekbe, hogy azok együttesen érzékeny körpanorámát rajzolnak ki helyről és időről, annak egyedi történeteivel és tereivel, tradícióival és titkaival. A kötet anyagát jól kigondolt, leleményes szerkezeti és szerkesztési megoldások alakítják, olyan körkörös benső szabályosságot hozva létre, amelyben minden résztéma, motívum és szereplő pontosan megtalálja a helyét. A város, amelyet a szerző által is kiemelt figyelemmel kezelt udvarterek jellemeznek, ily módon lesz – az epika felé nyitó, helyenként a balladák felé mélyülő könyvben – egyszerre konkrét élettér és szellemi közeg, amelynek költői bőségrajza a modern és kortárs lírai hagyománnyal, alkotásokkal folytatott eleven, avatott párbeszéd is.