Fiatal szerzők éjszakája
A 8. Kolozsvári Magyar Napok E-MIL rendezvénysorozatának záró rendezvénye a Fiatal szerzők éjszakája volt, ahol Borcsa Imola, Gothár Tamás, Visky Zsolt, Gál Hunor, Szabó R. Ádám és Sárkány Tímea beszélgetett a Bulgakov kávéházban André Ferenc moderálásában. Karácsonyi Zsolt, az E-MIL elnöke elmondta, ilyen későn még sosem kezdődött irodalmi rendezvényük, de a szép számban összegyűlt közönség láttán az ígéretek szerint lesz még hasonló rendezvény a jövőben.
 
 

 
A beszélgetést a fiatalok felolvasással kezdték, majd az irodalom oktatásra terelődött a téma. Felmerült az a probléma, mely szerint a zene órán énekelni tanulnak, a rajz órán rajzolni a diákok, míg irodalom órán nem oktatnak gyakorlatot a fiatalok számára. André Ferenc ebből kiindulva feltette a kérdést a meghívott szerzők számára, ők hogyan jutottak el mégis az íráshoz? Borcsa Imola arról beszélt, hogy számára a gyógyszerészeti egyetem egy kitérő volt, de mindig volt kapcsolata az irodalommal. Gothár Tamás egy bloggal indult, amit elmondása szerint André Ferenc fedezett fel, és az volt rá a reakciója, hogy még rossz, de lehetne jó is. Ezt követően kapott egy Petri György kötetet és kezdett el komolyabban foglalkozni az írással. Gál Hunort az „én is tudok ilyent” motivációja indította el.

 
 

 
Visky Zsolt szerint az írás volt számára az a lehetőség, ahol könnyebben ki tudja fejezni magát. Sárkány Tímea és Szabó R. Ádám is a középiskolai magyar tanáraikat hozták fel, akik segítettek közelebb kerülni számukra az irodalomhoz. Megállapították, hogy egy jó tanár még Petőfit is képes közel hozni a diákokhoz. Borcsa szerint nem csak a tanár fontos, hanem a belső indíttatás is sokat számít, ugyanakkor látni a szerzőt, megismerni. André hozzáfűzte ehhez a gondolathoz, hogy ezen már dolgoznak és nagyon sok iskolába szerveznek alternatív tanórákat, felolvasásokat.

 
 

 
Mivel a meghívottak közül csak Visky Zsoltnak van már megjelent kötete, André Ferenc felteszi a kérdést, mennyire irányította őt a kötet-düh, amikor ezen dolgozott? Visky Zsolt elmondta, hogy számára ez a kötet egy szerelem történetének a lezárása is volt, ilyen szempontból fontosnak tartja az elkészítését. Ugyanakkor mivel hét-nyolc év telt el az első és az utolsó szöveg megírása között, tehát egy lassú folyamat eredménye. Szabó R. Ádám, Gál Hunor és Gothár Tamás számára is most van készülőben egy kötet, de még mindannyian dolgoznak rajta. Sárkány Tímea elmondása szerint még próbálgatja a hangját és mivel elég keveset ír egyelőre, ezért a kötet terv még távol áll tőle. Borcsa Imola szintén úgy látja saját műveit, hogy még a fejlődés folyamatában van, így ő sem gondolkodik egyelőre kötetben. Zárásként még egy kör felolvasásra kerül sor.