Fontos, hogy melyik az első – Tamás Kincső sepsiszentgyörgyi kötetbemutatójáról
tamas kincso

 
 
 

Tamás Kincső könyve – mondja a kérdező, Tamás Dénes – egy fontos hiányt pótol: az erdélyi középgenerációs női prózaíró ritka, mint a fehér varjú. Pénteken, július 8-án Sepsiszentgyörgyön bemutatták Tamás Kincső A Csinált-patak állatkertje című első regényét. A könyv június elején jelent meg, a Mentor Könyvek Kiadó gondozásában, ami 2014-ben indította el tevékenységét a valamikori Mentor Kiadó hagyományaira alapozva. A kötetet Gálfalvi Ágnes szerkesztette. Keménykötés, 190 oldal.

 

Nyár van a város főterén, a nap lemenőben, de még erősen süt, a Tein Teázó teraszán már alig van hely. Egy pokróccal letakart hatalmas ketrecet hoznak, benne egy nagy fekete madár. A könyv egyik főszereplője: Mák. Megtudjuk, hogy a könyvben ugyanolyan értékű szereplők az állatok, a gépek, a természet és az emberek, de ha valaki ragaszkodik az ilyen kérdésekhez, akkor igen, az egyes szám harmadik személyű nőszereplőt nyugodtan lehet azonosítani a szerzővel – az elvált, vidéken egyedül élő, kétgyerekes, emancipált nő. A távolságtartás, a történetek száraz bemutatása jellemző – mondja a szerző – a prózájára, ami szerinte teret ad mindenféle további beleélésre az olvasó részéről. De ha csak egy-két mondatot is elolvasunk, érezhető, hogy a száraz történetbemutatás – az nem ilyen. A novellák helyszíne egy erdélyi, székely kisfalu. A könyv elején ugyan azt írja, hogy novellák, Tamás Kincső szerint ez egy regény: fontos, hogy melyik az első, és fontos, hogy melyik az utolsó. A kettő között történik egy átváltozás. A közbeeső novellák sorrendje viszont valóban felcserélhető.

 

Arra hogy miért ennyire fontosak a könyvében az állatok és a természet, azt válaszolja, hogy az állatok társasági és egyéni viselkedés-mintáiban jócskán fel lehet fedezni emberi reakciókat. Például, hogy a németjuhász szuka nem fogadja vissza a párját, mert érzi rajta a más nősténykutyák szagát. A szerzőnek gyerekkora óta fontos a természet, hogy például az emberek megküzdenek azért, amit megesznek. Tamás Kincső főfoglalkozása gyógyszerész, és azt, hogy a fél társadalom nyugtatókon él, azzal magyarázza, hogy az ember eltávolodott az állatoktól, a fáktól, a növényektől.

 

A szerzőnek nem ez az első regénye, már többet befejezett, azok mind kiadásra várnak. Évente kettőt ír – mondja. A Csinált-patak állatkertje – a székely egyedülálló emancipált kétgyerekes anya vidéki realista történetei állatokkal – megvásárolható a legtöbb erdélyi könyvesboltban.