Hírek >

Hír |

Fotókiállítás és zongoraest a Román Fotóművészet Napja alkalmából a Balassi Intézetben
2010 óta Szathmári Pap Károly születésnapja, január 11., a Romániai Fotóművészet Napja. Szathmári Pap Károly (Kolozsvár, 1812 – Bukarest, 1887) volt a Román Ókirályság első és máig legjelentősebb dokumentarista- és művészfotósa. Ehhez kapcsolódóan, 2020. január 14., kedden, 19.00 órakor nyitjuk meg a Balassi Intézetben (Gina Patrichi u. 8.) az év első kiállítását, mely archív fotókon mutatja be Fonyódot, a Balaton déli partján fekvő üdülőhelyt és kikötővárost.

 

A Fonyód / Borszék testvérvárosa fotókiállítás folytatja a tavaly indított, a kárpát-medencei fürdőhelyeket bemutató fotókiállítás-sorozatunkat. Az első kiállításon éppen a világhírű Borszék települést mutattuk be. A Varga István, fonyódi könyvtáros által válogatott archív fotók másodszorra kerülnek kiállításra Romániában, miután 2019 nyarán a Borszék Bogrács Feszt keretén belül voltak láthatók.

 

Az 1890-es évek közepén jött létre a fonyódi Várhegy északi oldalán a 29 villából álló Bélatelep, amely a következő évtizedek során a jómódú orvosok, jogászok, földbirtokosok, kereskedők, minisztériumi tisztviselők, művészek nyaralótelepe lett. A fonyódi Várhegy oldalában húzódó, a mai Bartók Béla utcában található századfordulós villasor művelődéstörténeti jelentőséggel is bír, mert megépülése a dél-balatoni fürdőkultúra egyik első állomásának tekinthető. A villasor fontos építészeti emlék is, mivel a századforduló Balaton-parti villaépítészetét egyedülálló módon, együttesként reprezentálja. A villasor beépítettség tekintetében ma is hasonlóképpen áll, ahogy azt az alapítók az 1890-es évek végén eltervezték.

 

A kiállításmegnyitót követően kerül sor Veress Ábel fonyódi zongoraművész hangversenyére. Veress Ábel a 15. Magyar Zene Fesztivál Cziffra György tehetségdíjasa, a „Balaton Zongoristája”, Johann Sebastian Bach, Joseph Haydn, Frédéric Chopin, Dohnányi Ernő műveket ad elő.

 

 

Veress Ábel zongoraművész