G6 – virtuális kiadás
A tizedik évfordulóját ünneplő G6, 6. Székelyföldi Grafikai Biennálé rendhagyó módon zajlott a világjárvány miatt. A díjazott alkotásokat bemutató, illetve a G5 fődíjasának, a kínai Jing Liunak Mesterek című egyéni kiállítását leszámítva, virtuális térbe költözött reprodukcióstól, megnyitóstól, tárlatvezetésestől (www.grafikaiszemle.ro). Az Erdélyi Művészeti Központban kiállított munkák mellett, a 65 országból beküldött közel 2100 munkából a G6 törzsanyagába beválogatott 300 alkotás a biennálé honlapján tekinthető meg. Az idei kiadáshoz kapcsolódó rendezvények pedig a szemle közösségi oldalain is elérhetők.

 

A kiírásban A káosz struktúrája szerepelt hívószóként, ami ugyan nagyon tág teret hagy az alkotók számára, de mind a tartalmakat, mind a technikákat illetően jól működik rendezőelvként. Olyan értelmezési mezőt jelöl ki, amelyen belül az eltérő kultúrák, technikák, a különböző grafikai iskolák, a jellegzetes kérdések, problémák jól érzékelhető összefüggésekbe rendeződnek. Egy globális horizontot, ahol az erőteljes magyar, román és lengyel jelenlét mellett mind hangsúlyosabb a távol-keleti, indiai, thaiföldi, kínai, japán grafika, illetve az egyesült államokbeli vagy éppen mexikói grafika jelenléte is.

 

A tizedik évad összegzésre sarkall, és bár a mostani körülmények nem voltak túl kedvezőek, mindez nem járt együtt az érdeklődés csökkenésével, éppen ellenkezőleg, mind a résztvevők számát, mind a minőséget tekintve egyre színvonalasabb és egyre nemzetközibb a szemle, egyre inkább sikerül kilépni annak provinciális kötelékeiből.

 

Bár a kiíráskor még senki nem sejtette, hogy így felfordul a világ, a beérkezett munkák hangsúlyos része már a pandémiából adódó egzisztenciális, társadalmi kérdésekkel jelentkezik. A magány, az elidegenedés, a káosz természetes állapotként való kortárs grafikai megfogalmazásai egyszerre a kreativitás, a megújulás forrásai is. Hiteles reflexiók jelenlegi állapotokra kinek-kinek karaktere, identitása, a globális térképen való helyzete szerint. A mesterien művelt hagyományos és kísérleti technikák most nem külön kategóriákként, hanem az átjárások lehetőségével teremtenek alapot. A nagyon magas szinteken művelt technikák úgy oldódnak fel tartalmaikban, hogy jelenlétükre csak indokolt esetben irányítjuk figyelmünket.

 

A kiírásban szereplő technikai feltételek, illetve a témajavaslat is a határok átlépésére, a grafikai trendek újragondolására, a megújulás lehetőségeire próbálta ráirányítani a figyelmet. A biennálén kirajzolódó grafikai világtérképen úgy jelennek meg a különböző lokális és univerzális kérdések, a jelen problémáinak társadalmi, politikai, kulturális, ökológiai, gazdasági vetületei vagy éppen egyéni történetei, hogy ebben a virtuális térben megváltoznak a távolságok, a világ másik végét olykor közelebbinek érezzük, mint szomszédainkat.

 

 

 

Orosz Csaba (HU): Out of The House (Házon kívül) 4.

 

Alberto Balletti (IT): Hiccup (Csuklás)

 

Elian Stolarsky (ES): Women from Civil War (Nők a polgárháborúból)

 

Manuel Ruelas Fases (US): Kódex

 

Szilágyi Rudolf (HU): Classical rehabilitation II.

 

Liu Fu (CN): Lost Paradise series (Elveszett paradicsom sorozat) VII.

 

Olesya Dzhurayeva (UA): Nordic light. Stockholm (Északi fény. Stokholm)

 

Léstyán Csaba (RO): Apolló

 

Trentin Marco (IT): Turnover of Stage War (A megrendezett háború pénzforgalma)

 

Supicha Sutanthavibul (TH): Insane Instinct (Őrült ösztön) 6.

 

Mettrai Pongchomporn (TH): We’re different (Másak vagyunk) 2.