„Ha nem tudok mit mondani, mi a francért kommunikálok?”
Folyton kommunikálunk, de ezt gyakran csak felszínesség és üres időhúzás jellemzi. „Ha nem tudok mit mondani, mi a francért kommunikálok?” – tette fel a kérdést Nényei Pál. A nagy beszélgetés a szerző legújabb kötete, ennek kapcsán a 10. Kolozsvári Könyvhéten Vallasek Júlia kérdezte őt irodalomról és színházról, beszélgetésről és találkozásról, játékról és humorról.

 

Nényei Pált a legtöbben úgy ismerik, mint „az irodalomtanárt, aki megmondja a tutit” – jegyezte meg Vallasek Júlia. Ha Az irodalom visszavág kötetei beszélgetések az irodalomról, akkor micsoda A nagy beszélgetés? Nényei megosztotta a jelenlévőkkel, életében központi helyet foglalnak el az igazi beszélgetések, amikor igazán sikerül kapcsolódási pontokat találnunk egymáshoz. Keresi és teremti ezeket a közös pillanatokat, ezekben hisz igazán. A nagy beszélgetés például szövegszinten, utalások révén kapcsolódik a nagy klasszikusokhoz. Nényei szerint viszont nem kizáró jellegű, ha valaki nem olvasott esetleg orosz, vagy klasszikus magyar irodalmat, bár kétségkívül: minél olvasottabb a befogadó, annál több jelentésréteget fedezhet fel a kötetben.

 

 

Kevesebben tudják Nényeiről, hogy színpadi szerző is. Elmesélte, ebből kifolyólag is hangzó anyagként gondolkodik arról, amit leír. Így könnyebb érzékelni, mikor hamis a szöveg, mikor kezdhet unatkozni a közönség, vagy a jegyet nem vásárolt diák. Nényei gyakran él a humor, szatíra és irónia eszközeivel, Vallasek Júlia arra volt kíváncsi, mi a szerepe ezeknek a művészetben? „Annyi komolykodó borzalom van!” – érkezett a válasz a szerzőtől, aki a humor szabadságteremtő erejéről mesélt, példaként a klasszikus műveket említette, amelyek a maguk módján szintén élnek ezzel. Nényei elengedhetetlennek tartja ezeknek olvasását, egy Netflix sorozat ugyanis közel sem lehet annyira inspiratív, mint Dante vagy Goethe.