Halandó és halhatatlan egy fedél alatt
fulszoveg_pap_agnes_borito1
 
 
Cseh Katalin: Baba néni és Márk. Gutenberg Kiadó, Csíkszereda, 2015. Kürti Andrea rajzaival

 

A Vágyországból, Végtelenvásárhelyről útnak induló Márk rossz fékezés nyomán kerül a Földre, de ez az apró kis manír hatalmas örömöt hoz Baba néni életébe. A zafírkék szemű, ezüstfehér kontyú néni és a bodor hajú, fürkész tekintetű kisfiú Cseh Katalin legújabb verseskötetének főszereplői. Ők ketten egy különös hangulatú, hétköznapi rituálékból felépülő, könnyed ritmusú verslánc figurái, amelyben a földi és az égi, a realitás és a vágyak személyes párbeszéde bontakozik ki. Baba néni a maga kis kertes házával, takaros konyhájával, ódon tárgyaival, mindennapi foglalatosságaival az élet ízig-vérig megtestesítője, míg vele szemben Márk elsősorban a vágyak követe, a gyerekkor felhőtlenségének alakja, egy olyan, még csillagbaráttal is rendelkező kis lény, akinek hátizsákjában csodatermő, mesebeli gyógynövények vannak. Baba néni és Márk kapcsolata a földi és égi találkozása.

 

Ennek alárendelődve alakul a kötetben az idő- és térbeli utazás. Nem hiányoznak a hétköznapiságot közelhozó nappali cselekvések sem, de leginkább az este, az éj honol, hiszen ez maga a titokzatosság, a rejtelem ideje. Ilyenkor fokozottak a vágyak, az álmok, az emlékezés, amelyek mintegy kulcsszavai a kötetnek. Ezt erősíti az is, hogy a szerző saját édesanyja emlékére írta a kötetet.

 

A kézzelfogható valóság, a csendes nosztalgia, a lélekmozgató vágyak gyermeki zeneiségben, szókapcsolatokban élénkülnek meg. Tobzódunk a színekben, amit nagyszerűen kihasznál Kürti Andrea, a versek illusztrátora: barna koffer, kopott sárga bőrönd, piros kockás asztalterítő mellett elvehetetlenül ott vannak az áttetszőséget sugalló lágy kékek és a központi csillagmotívum meleg sárgája is. A szerethető rajzok mintegy életre keltik a sorokat, s nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy az olvasó igényes gyermekverskötetet tarthasson kézben.

 

Cseh Katalin 38 verse úgy szól a gyerekekhez, hogy közben felnőtt olvasójuk is egy-egy életképet magáénak tudhat. Eszköztelen egyszerűség, tiszta forma, csengő zeneiség jellemzi, jól körvonalazott szavakban a megélt tartalom, s ettől kíváncsiak vagyunk Baba nénire és Márkra. Figyelemmel követjük őket a nagyváros helyszínein, s ha Márk útra kél, a hátrahagyott picinyke csillagot mindannyian keressük… Mert valahol a keresésről, az elmúlásról, a minden földi varázs illékonyságáról is szól a kötet. Ezek után mi is megkérdezzük: „Lássuk, a vágyak most hol vannak? / Lassú szívekben fölgyorsulnak…”