Megünnepelték a harmincéves Helikont
Január 31-én, délután hat órától Magyarország kolozsvári főkonzulátusának dísztermében egy olyan eseményre került sor a Helikon folyóirat életében, amelyre csak egyszer kerül sor: a folyóirat a 30. születésnapját ünnepelte.

 

Az 1946-tól megjelenő, először Utunk címmel közölt lap Gaál Gábor főszerkesztővel indult – a jelenlegi Helikon viszont a romániai rendszerváltást követően 1990-től Szilágyi István alapító főszerkesztő nevével fémjelezve indult. Mile Lajos főkonzul köszöntőjében kitért a lap pótolhatatlan szellemi fontosságára mind az itteni, megmaradást erősítő környezetben, mind pedig átfogóan a magyar folyóiratkultúra számára, valamint gratulált a közönség soraiban ülő Szilágyi Istvánnak, akit nemrégiben életműdíjjal tüntettek ki.

 

 

 

Karácsonyi Zsolt jelenlegi főszerkesztő köszöntőbeszédében felvázolta röviden a lap történetét, főként a szerkesztői csoportok alakulására fektetve a hangsúlyt. Hozzátette azonban, hogy számára – és nemcsak, hanem visszatekintve is – a Helikon mindig a nyitottságot, illetve a sajátosságra való törekvést jelentette, még akkor is, ha jócskán láthatunk szerkesztő-váltásokat, rovat-átvételeket, gyakori költözéseket.

 

 

 

„Ne bántsd a magyart” – szól az egyik jelszó – „hiszen mi sem bántunk senkit”, tette hozzá Karácsonyi Zsolt, majd arról beszélt, hogy ha a Helikon maga egy szerkesztő lenne, azt mondaná: merj kritikus lenni. Ha pedig költő volna, azt mondaná: nincs mitől félned.

 

 

 

A félelem, a kritikusság, de alapvetően a szeretet minden felolvasó résztvevő szövegéből érzékelhetővé vált. S bár ez furcsán hangzik, de a szerkesztőség jelenlegi és volt fiatalabb tagjai számára ez is egy alkalom volt arra, hogy a világ korántsem ünnepelendő történéseire hívják fel a figyelmet – mégis, minek félni. Az is kiderült a közönség számára, hogy az új prózaszerkesztő Márton Evelin lesz, majd Marosán Csaba színművész olvasott fel Szilágyi István új regényéből, A lápból. Akik pedig versükkel, prózájukkal készültek az ünnepi lapszámból: László Noémi, Mărcuțiu-Rácz Dóra, Szántai János, Horváth Benji, André Ferenc, Márton Evelin, Papp Attila Zsolt, Fekete Vince, Egyed Emese – aki Demeter Zsuzsa kritikust, a kritikarovat szerkesztőjét is köszöntötte ez alkalomból.

 

Isten éltesse a Helikont!

 

 

Fotó: Szentes Zágon